Belpol

Orbán Viktor végre felfogta: szerinte magyarország nem áll háborúban Oroszországgal

Furcsa érzés most Magyarországról jönni most Brüsszelbe, Magyarország egy normális ország, amikor megérkezik az ember Brüsszelbe, akkor itt egy háborús logika van – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában, Brüsszelből. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a brüsszeli politikusok úgy viselkednek, mintha háborúban állnának Oroszországgal, egy háborús spirálban vannak. „Mi nem állunk háborúban Oroszországgal”

– mondta.

Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen következménye lenne, ha szárazföldi csapatokat küldenének Ukrajnába, Orbán Viktor arról beszélt, hogyan kezdődött a háború, majd azt mondta, hogy most már fegyverekről, szárazföldi csapatok küldéséről van szó. „Ez nem egy videójáték, minden szónak súlya van” – mondta, majd többször megismételte: „tűzszünet, béketárgyalás, tűzszünet, béketárgyalás”

. Szerinte nagyon kell figyelni, hogy Magyarországot be ne húzzák a háborúba, de szerinte a magyarok józanok maradtak. „Magyarországon a bevonódásnak különböző technikáit építettük ki”

– mondta a miniszterelnök a nemzeti konzultációkra utalva, azt mondta, a nyugati országokban ilyen nincs. „Háború ide vagy oda, megtartják a parlamenti választásokat az európai országokban, látják is a politikusok, hogy a békepártiak tudnak előre jutni” – mondta, majd arról beszélt, hogy a Soros-birodalom emberei „hálózatszerűen” beépültek az uniós intézményekbe.

Az ukrán gabonáról azt mondta, hogy a baj a gyökere szerinte az, hogy az Európai Unió szigorú szabályai csökkentik az európai gazdák termelékenységét, Ukrajnában ilyenek nincsenek, hosszan sorolta az ehhez kapcsolódó szabályokat, majd arról beszélt, hogy ha az ukrán gazda olcsóbban tudja eladni a terményeit, mint a magyar gazda, az gondot okoz.

„A mieink termelnek, jó pénzt kapnak érte, majd ebből termelnek. Amikor bejön az olcsó ukrán gabona, akkor a nyugati vevő azt fogja megvenni, a magyar és a többi 7-8 ország gabonája pedig bent marad a raktárakban. Ettől szenvedünk” – mondta. Szerinte fair versenynek kell lenni, ugyanolyan szabályokat kell felállítani az import gabonára, mint az uniósra. „Ha a gazdák szervezkednek, akkor lehet tudni, hogy nagy a baj. Csak Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák” – mondta.

Az EU alapításakor béke és jólét volt a cél, most háború van és rosszlét

– mondta Orbán.

Azt mondta, hogy sokat gondolkozik azon, „hogyan kellene elfoglalni Brüsszelt”, szerinte nem a jobboldali vagy a baloldali logika a lényeg, hanem az, hogy ki a háborúpárti és ki a békepárti. „Ez egy lokális ügy volt, valahol Donyeck-külsőn” – mondta az ukrajnai háborúra utalva. Szerinte háborús pszichózis van az unióban, amit meg kell állítani, szerinte óvatosnak kell lenni, „nehogy kialakuljon egy világháború”, pedig szerinte az ember nehezen mondja ki ezt a szót.

Az uniós állam- és kormányfők a csütörtöki EU-csúcson kimondták, hogy minden eddiginél eltökéltebben támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül. Az Európai Tanácsban Orbán Viktor képviseli Magyarországot. Az intézmény, ahol a tagállamok a legmagasabb politikai szinten köthetnek alkukat, egyhangúlag fogadja el a következtetéseit.

A csúcs előtt Orbán arról posztolt, hogy a legfontosabb téma az asztalon az ukrán gabona, a miniszterelnök az X-en arról írt, hogy a „dömping lassan tönkreteszi az európai és magyar gazdákat”.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs az RTL-nek arról beszélt, hogy „lehetőség szerint kijjebb kell szorítani az európai piacról” az „ellenőrizetlen, kétes minőségű” ukrán gabonát. „A legjobb mennyiség a nulla.” Gitanas Nausėda litván elnök viszont az orosz gabona kitiltása mellett kardoskodott az ülésre érkezve.

Csütörtök este döntöttek arról is, hogy az Európai Tanács megnyitja az uniós csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. Az Európai Bizottság múlt héten javasolta a tagállamoknak, hogy nyissák meg a nyugat-balkáni országgal a csatlakozási tárgyalásokat. A csúcs előtti előzetesünkben részletesen írtunk a zsúfolt programról, ami a bővítésről, védelempolitikáról szól, és közben fut a verseny a gazdákért. (via telex.hu)

Fotó: Facebook

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények