Külpol

Ujhelyi Brüsszelből jelenti: sikerült megfúrni az őrült jogosítvány-tervet

“Sikerült megakadályozni az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságában (TRAN) azt az eredeti formájában teljesen megalapozatlan, egyenesen őrült javaslattervezetet, amely kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét. Szakbizottsági szinten – köszönhetően a többek között általam, a testület alelnökeként szervezett ellenállásnak – egyelőre sikerült megfúrni a javaslatot: a B+ jogosítvány intézménye a mai testületi szavazás során kikerült a végső kompromisszumos csomagból. Az előkészítők szándéka jogos volt és érthető, az eszköz és az időzítés azonban teljes tévedés.

Mint emlékezetes, sokak felháborodását és értetlenségét váltotta ki az a TRAN szakbizottság elé került javaslat, amely kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét a biztonság növelése érdekében. Az eredeti javaslat szerint a jövőben B és B+ típusú jogosítványok lettek volna, előbbivel csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetett volna maximum közlekedni, ha 130 kilométerrel per órával akart volna bárki autózni, ahhoz már B+ kategória lett volna szükség. Ez egyszerre jelentette volna azt, hogy a teljeskörű vezetői jogosultsághoz két jogosítványra is szükség lett volna a jövőben; ez pedig logikusan kétszeres költséget jelentett volna. A szakbizottság elnökének javaslatát bár józan szándék vezérelte, teljes tévedés volt ebben a formájában – ezt már a beterjesztés napján világossá tettem a testület tagjai számára is.

Tényszerű és fontos kiindulási pont, hogy az Európai Unióban csökkenteni kell a halálos kimenetelű közúti balesetek számát és növelni a közlekedésbiztonságot. Abban is egyetértek, hogy az egyre nagyobb számban az utakon lévő új típusú járművek kapcsán az általános képzést újra kell gondolni és a jelenkori helyzethez igazítani, hiszen az elektromos autók más technológiával működnek, nehezebbek, minimálisan, de másfajta vezetési reflexeket igényelnek és a töltési kérdéseket is külön tanítani szükséges. Tény, hogy a közúti balesetek harminc százaléka megelőzhető lenne, ha mindenki betartaná a sebességkorlátozásokat, de ehhez álláspontom szerint nem kétféle jogosítvány bevezetése kell, hanem a visszatartó eszközök hatékony érvényesítése.”

– számolt be a Közbeszédnek az elért eredményekről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük