Külpol

Izrael légicsapást mért a Hamászra

Az izraeli légierő csapásokat mért a Hamász iszlamista terrorszervezetre a Gázai övezetben – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton.

A célpontok között egyebek között hadműveleti parancsnokságok és rakétaindító állomások voltak, továbbá sikerült megsemmisíteni többszintes épületekben elhelyezett megfigyelőállásokat és mesterlövészfészkeket – tudatták.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton bejelentette, hogy

megölte a Hamász fegyverzetfejlesztésért felelős tagját.

Mahmúd Szábih mérnökként egy olyan egységet vezetett, amely fegyvereket, köztük katonai drónokat fejlesztett a Hamász számára. Az általa vezetett egység a Közel-Keleten más terrorista csoportokkal is kapcsolatot tartott fenn – áll az IDF közleményében.

Eközben a Jediót Ahronót című újság hírportálja arról jelentett magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva, hogy két, korábban túszul ejtett amerikai állampolgár pénteki szabadon engedése ellenére sem tett le Izrael arról a tervéről, hogy szárazföldi hadműveletet indítson a Hamász ellen.

A tisztviselők ezzel reagáltak a Times of Israel című lapnak arra az értesülésére, hogy

az Egyesült Államok és több európai kormány megpróbálja rávenni Izraelt, hogy késleltesse a Gázai övezetben tervezett szárazföldi hadművelet elindítását, abban bízva, hogy a további tárgyalások újabb túszok szabadon bocsátását eredményezhetik.

A Times of Israel szerint olyan európai országokról van szó, amelyek állampolgárait a Gázai övezetben tartják túszként. Ezek a kormányok nagyon valószínűnek tartják egy szárazföldi hadművelet elindítását, de megpróbálják elérni annak elhalasztását, hogy kiderüljön, sikerül-e diplomáciai erőfeszítésekkel elérni a túszok szabadon bocsátását – írta a lap.

Fotó: AFP/Belal Alsabbagh

Vélemény, hozzászólás?