Külpol

A NAÜ főigazgatója valószínűtlennek tartja a nukleárisfegyver-technológia kereskedelmét Oroszország és Észak-Korea között

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kijelentette pénteken: nem tudja elképzelni, hogy Oroszország és Észak-Korea kereskedelmet folytatna nukleárisfegyver-technológiával, noha a közelmúltbeli bilaterális csúcstalálkozó után egyre nagyobb az aggodalom a két ország katonai együttműködése miatt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökségnek adott interjújában Grossi elmondta: nem hisz abban, hogy egy olyan atomnagyhatalom, mint Oroszország, amelyet az atomsorompó-szerződés (NPT) is kötelez „nukleárisfegyver-technológiával kereskedne egy olyan országgal, amely gyakorlatilag nem része a rendszernek”. Ezenkívül Oroszország tisztában van az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként fennálló kötelezettségeivel, miközben kapcsolatokat tart fenn Észak-Koreával. „Nagyon remélem, hogy ez továbbra is így lesz” – tette hozzá.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin elnök meghívására érkezett Oroszországba, és szerdán, több mint négy év után először személyesen is találkozott vele a Vosztocsnij űrközpontban.

Phenjan azt szeretné, ha szorosabbra tudná fűzni katonai kapcsolatait Moszkvával, és fel tudná gyorsítani fegyverrendszereinek fejlesztését, mert katonai veszélyt lát a Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közötti biztonsági együttműködésben.

Grossi kiemelte: Oroszország „segíthet” Észak-Koreának együttműködni a NAÜ-vel, illetve abban, hogy Észak-Korea javítsa kapcsolatait más országokkal, köztük Dél-Koreával.

Azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea több mint három évi járványügyi korlátozások után részben ismét megnyitotta határait, Grossi elmondta: a NAÜ még nem tárgyalt Phenjannal arról, hogy visszatérhetnek-e az országba az ügynökség 2009-ben kiutasított nukleáris ellenőrei.

A Punggje-riben lévő észak-koreai nukleáris komplexumban folyó tevékenységekkel kapcsolatban a főigazgató azt mondta: ott továbbra is „nagyon aggasztó körülmények” tapasztalhatók.

Grossi a NAÜ kormányzótanácsában adott beszámolójában hétfőn azt állította, hogy a telephely továbbra is alkalmas nukleáris kísérletek elvégzésére. Hozzátette, hogy az ügynökség továbbra is észleli ott különböző tevékenységek jeleit.

„Egy olyan programmal állunk szemben, amely teljesen kívül esik minden felügyeleti ellenőrzésen, és nélkülözi az együttműködést minden független ellenőrző hatósággal vagy nukleáris biztonsági szakértővel” – tette hozzá a NAÜ főigazgatója.

„Rendelkezésre állunk, elkötelezettek vagyunk, és természetesen azt szeretnénk, ha Észak-Korea együttműködne velünk” – szögezte le.

Kép: Northfoto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük