Belföld

Schengen és a migránsok: róka fogta csuka helyzetben Orbán, saját szövetségese megy vele szembe

Nagy kihívás elé néz Orbán Viktor, ha a 2024-es magyar EU-elnökség programjának tényleg „kiemelt célja elérni Románia schengeni tagságát”. Szövetségese, Karl Nehammer osztrák kancellár ugyanis a menekültkérdés megoldatlanságára hivatkozva gátolja Bukarest csatlakozását.

Ám az osztrák közmédia szerint nem Románia, hanem miattunk romlik az ottani helyzet: tőlünk érkezik Ausztriába a regisztrálatlan migránsok többsége. Az európai rendezést pedig, amitől Bécs a román csatlakozást függővé teszi, Orbánék akadályozzák, így a román-magyar határon egyelőre marad az ellenőrzés.

Románia és Bulgária tavaly hiába próbált csatlakozni a schengeni egyezményhez, Ausztria ugyanis 2022 végén megvétózta Bukarest belépését az övezetbe, amely huszonhét európai állam négyszázmillió lakosa számára teszi lehetővé a határok (szinte) ellenőrzés nélküli átlépését. Ami pedig Bulgáriát illeti, nemcsak az osztrák, hanem a holland kormány is alkalmatlannak tartotta a csatlakozásra a balkáni országot decemberben. Így a schengeni övezet tagállamai csak Horvátország belépését támogatták egységesen az eredetileg előterjesztett három jelölt közül.

A konzervatív Karl Nehammer kancellár vezette osztrák kormány ráadásul nem is hajlandó változtatni korábbi álláspontján – ezt nemrég újra megerősítették Bécsben a német Tageszeitung (taz.de) kérdésére.

A konzervatív Osztrák Néppárt által kézben tartott belügyi vezetés – a kancellár és a belügyminiszter, Gerhard Karner is az ÖVP politikusa, ráadásul Nehammer is volt a belügyi tárca vezetője – meghatározza Ausztria álláspontját a határőrizeti kérdésekben.

Szerintük amíg az európai menekültkérdés rendezetlen, addig nem látnák szívesen a románokat és a bolgárokat a schengeni övezetben. (via 24.hu)

A teljes írás ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Benkő Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük