Belpol

Rózsa András: A Bayer Construct tulaja hazudik a zuglói beruházásról

Nagyinterjú jelent ma meg a Telexen Balázs Attilával, a Bayer Construct építőipari vállalat tulajdonosával. Rózsa András, a Momentum Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje azonban pontról-pontra cáfolja meg azokat a hazugságokat, amiket Balázs Attila mondott – tájékoztatta a párt a Közbeszédet.

Hazugság, hogy a Bayer Construct nem kormányközeli. Mert az igazság ezzel szemben az, hogy többszörösen kaptak Nemzetgazdaságilag kiemelő határozatot melynek indoklása nincs kellően alátámasztva. Az önkormányzat pedig, ha élni akart megmaradt építéshatósági jogköreivel, mindig egy újabb, azt megkerülő kormányzati határozatot kapott válaszul. Idén nyáron már odáig fajult a helyzet, hogy rozsdaövezetté nyilvánították a kerület központi részén fekvő telket, csakhogy még kevésbé tudjon az önkormányzat élni a jogaival.

Rózsa arra is felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő titokban vette meg a projekt nagyobbik részét 244 milliárd forintért és több mint 30 milliárd előleget is fizetett Balázs Attila cégének. Milyen piaci cég az – teszi fel a kérdést a Momentum zuglói polgármesterjelöltje – ahol ekkora előleget fizet az állam és anélkül köt szerződést, hogy a projekt az önkormányzat véleményét, jogi hozzájárulását bírná?

Rózsa szerint hazugság az is, hogy jó a kapcsolat a képviselő-testülettel. Jó viszonya a Bayer Constructnak legfeljebb Horváth Csabával lehet, aki viszont nem hajlandó részletes beszámolót adni a Bayerrel való tárgyalásokról. Pontosan ez az a titkolózó, hazudozó politikai kultúra, amit nem csak a kormány, de az ellenzék oldalán is le kell váltani, ezért van szükség Zuglóban is előválasztásra.

A hazugságok azonban még itt sem értek véget. Mert nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a Bayer Construct zuglói önkormányzatnak fizetendő 3 milliárdos fájdalomdíja, a teljesen elhibázott építési projektért, nevetséges. Rózsa András, a Momentum Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje szerint legalább négyszer nagyobb összegű megváltás járna az önkormányzatnak a Bosnyák téri építkezésért, mint amit Horváth Csaba, a kerület jelenlegi szocialista polgármestere bejelentett. 14 milliárd forint lenne az a reális összeg, amelyet a NER-milliárdos Balázs Attila érdekeltségének, a Bayer Construct Zrt.-nek be kellene fizetnie a kerület kasszájába ahhoz, hogy megkaphassa a területrendezési szerződéshez a képviselőtestület támogatását.

A képviselő-testület ugyanis még soha nem tárgyalta  érdemben a Bayerrel kötendő településrendezési szerződést, mert az sosem jutott el a képviselő-testületig. Vagy mert a beruházó vonta vissza, vagy mert Horváth Csaba nem terjesztette be, mivel félt, hogy azt leszavazná a testület. A környéken élők több mint egy éve szenvednek az építkezéssel járó kosztól, teherforgalomtól és zajoktól, de semmiféle kompenzációt még csak fel sem ajánlott nekik a cég.

Zuglónak változásra van szüksége, előválasztásra van szüksége, és olyan polgármesterjelöltre, mint Rózsa András. Rózsa ugyanis vállalja, hogy nem engedi, hogy a zuglóiak érdekeivel ellentétesen valósuljon meg a Bayer Construct Bosnyák téri városközpontja és Lázár János lázálma, a mini-Dubaj.

Címlapkép: Momentum

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?