Belpol

Donáth Anna Magyar Péter Európa-víziójáról: A Fidesz Európa-politikája a rombolás, a pénzlehúzás és Putyin érdekeinek kiszolgálása

Magyar Péter a tegnap esti ATV-interjújában arról beszélt: saját Európa-politikája közelebb áll a Fideszéhez, mint az ellenzékéhez.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője ennek kapcsán elmondta:

Magyar Péter tegnap azt nyilatkozta, hogy a Fidesz Európa-politikája közelebb áll hozzá, mint az ellenzéké. Mondata egybecseng korábbi, „sok minden jó irányba megy ebben az országban”-típusú kijelentéseivel.

De beszéljünk világosan: a Fidesz Európa-politikája a rombolás, a pénzlehúzás és Putyin érdekeinek kiszolgálása. Amikor Magyar Péter az európai szuperállammal riogat, azzal egy orbáni fakenewst ismétel meg. Valójában egy átláthatóbb, szolidárisabb és hatékonyabban működő Európa igénye áll szemben a Fidesz-féle populisták szuverenitásba csomagolt rombolásával.

A nemzetállami szuverenitás és az erős Európa tudatos szembeállítása, a “mindenbe beleszóló Brüsszellel” való riogatás a rogáni propaganda szüleménye. A valóság az, hogy sokkal többet kapunk Európától, mint amennyi kötelességet ránk ró a tagság. Nemcsak szabad határokat, kereskedelmet, támogatást és védelmet, hanem együttműködést és identitást is.

Ha Magyar Péter Európa kérdésében közelebb áll a Fideszhez, mint a Momentumhoz, akkor nem pusztán a magyar ellenzéket opponálja, de a teljes Európa-projektet, és annak minden támogatóját: a szociáldemokratákat, a liberálisokat, de még a Néppártot is. Ezúton is emlékeztetem rá, hogy a Fidesz többek között vállalhatatlan Európa-politikája miatt kényszerült távozni az Európai Néppártból. Onnan, ahová Magyar Péter állítása szerint tartozni szeretne.

További részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

Címlapkép: Magyar Péter, fotó: MTI/Lakatos Péter

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.