Belpol

Ebből botrány lesz: Matolcsyék listát készítettek Orbánék megszorításairól

Nagyon elcsúszott a kormány, 3,9 százalék helyett 5,2 lehet az idei hiány, mert nincs elég áfabevétel, ellenben drága az államadósság finanszírozása. Gazdasági növekedés idén nem lesz, az infláció viszont majdnem 18 százalék. Jövőre jobbak a kilátások – ami a költségvetést illeti, köszönhetően egyebek mellett a számtalan megszorításnak. Az infláció lassulását fékezheti, ha a cégek az idei brutális infláció alapján áraznak jövőre – írja a hvg.hu.

A tervezett, a GDP 3,9 százalékára rúgó mérték helyett a GDP 5,2 százaléka lehet a költségvetés idei hiánya további intézkedések (magyarul: újabb megszorítások) nélkül – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Inflációs jelentéséből. A 2023. évi deficit pontos mértékét nagyban befolyásolja a kiadások év végi kontrollja is – utal a jelentés arra, hogy a kormány az elmúlt években hagyományosan jelentős kiköltekezést hajtott végre szilveszter előtt.

Igaz, az elmúlt években, legalábbis a pandémia előtt a büdzsé bevételi oldalát trendszerűen alultervezték, így év végére maradt szétszórható pénz.

A költségvetés idei elcsúszásának okai mára közismertek, és azokat egyébként lényegében Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte. A korábban várthoz képest lassuló fogyasztás hatására mérséklődik az adóbevétel-növekedés (elsősorban az áfabevételek maradnak el jelentősen a várttól). A megemelkedett kamatkiadás szintén nehezíti a hiánycél elérését. A kamatkiadások 2023-ban 1,1 százalékponttal, 3,9 százalékra emelkedhetnek az előző évi 2,8 százalékos szintről, amit legnagyobb részben az inflációkövető kamatozású állampapírok kamatfizetése okoz.

A teljes írás a hvg.hu oldalán olvasható.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?