Belföld

Karsai Dániel és a Momentum közösen kezdeményezett népszavazást az aktív eutanáziáról

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum – ezt maga Karsai Dániel és Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese jelentették be sajtótájékoztatón – tájékoztatta a párt a Közbeszédet.

Karsai Dániel elmondta: „Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép ezzel a két népszavazási kérdéssel. Nagyon köszönöm Bedő Dávidnak a Momentum részéről, hogy segítenek ebben a kérdésben, és azt is köszönöm, hogy értelmes társadalmi párbeszéd van egy ilyen fontos kérdésben.”

Bedő Dávid szerint ez a kérdés a politikán felül áll és meg kellene haladni ebben a fontos ügyben a kormány-ellenzék megosztottságot. Hozzátette: „Amennyiben az NVB átengedi a kérdést, a Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy összegyűjtsük a 200 ezer aláírást. Bízunk benne, hogy a kormány hagyni fogja hogy a magyarok döntsenek ebben a kérdésben.”

A népszavazásra benyújtott kérdések így szólnak:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?