Vélemény

Magyarország annyira „szuverén”, hogy pénzért adják Orbánék a letelepedést

Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója a Fidesz “szuverenitási” akciójáról és annak álságosságáról írt vasárnapi nyílt levelében.

„Szuverenitás” – világos, hogy ez lett a Fidesz kormányzati propagandájának új kulcsszava; a migráns, a gender, a soros, meg a többi most kispadoznak. „Meg kell őriznünk a szuverenitásunkat!” Mostantól ezzel fog feküdni és kelni a rendes magyar ember: aki nem lép egyszerre, nem lesz szuverén estére!

De fordítsuk komolyra a szót: nem is lenne alapvetően azzal baj, hogy – különösen egy történelméből adódóan alapvetően szabadságharcos nép esetében, ha – a nemzeti szuverenitás kérdése prioritásként szerepel egy kormányzat politikájában. Az önrendelkezés és a szabadság fontos értékek; sőt, hogy olyat mondjak, amitől manapság a fideszeseket kirázza a hideg: fontos európai értékek. Az viszont, ahogyan a jelenlegi hatalom ezt a fogalmat és szándékot a saját érdekében (ki)használja, már sok tekintetben álságos és káros. Nem is vesztegetnék túl sok szót arra, hogy az előre megfontolt szándékból, aljas indokból és bűnszervezetben elkövetett újabb nemzeti konzultáció ebben a formájában mennyire felesleges, mennyire lenézi (értsd: hülyének nézi) a Fidesz saját követői tömegeit is és mennyivel jobb helye lenne az erre elköltött pénznek például az iskolákban vagy a kórházakban. Aki egy picit is képes az összetettebb gondolkodásra, az tudja, hogy miről szól ez a konzultáció. Ugyanarról, mint az eddigiek.

A Fidesz a szuverenitás kifejezést sokszor használta már az elmúlt időszakban, csak éppen az nem volt mindegy, hogy milyen pozícióból beszélt: ellenzéki pártként vagy a közpénzes bödönben szügyig fürdőző NER-harácsként. Az ellenzékben lévő Fidesz annak idején még nyíltan és vállaltan támogatta például az Európai Ügyészség felállítását, most már furcsa módon Magyarország „szuverenitását” sérti az uniós vádhatósághoz való csatlakozás. Ja, igen: a zavartalan lopás szuverenitását, úgy már értjük. Az ellenzékben lévő Fidesz annak idején azt is nyíltan vállalta – ez szerepelt egyik korábbi programjukban is -, hogy az Európai Uniót olyan eszközökkel kell felruházni, amely tagjait folyamatosan az értékek és alapelvek betartására készteti, ehhez pedig nem szabad vonakodni attól sem, hogy a „szuverenitásunkat esetleg csorbító” felhatalmazást adjunk. A mostani Fidesz viszont már akkor is a nemzeti szuverenitás elleni támadást kiált, ha valaki halkan, suttogva megjegyzi: ezt már azért csak nem kéne’ ellopni, srácok.

A szuverenitás kapcsán egyetlen példát szeretnék ezúttal csak idehozni, amely a jelenlegi hatalom álságosságát és a mostani propagandájuk kétszínűségét tökéletesen jellemzi. Miközben a „békepárti” kormány tehát a szuverenitásért folytatott harcot hirdetett, addig közben szép sunyiban épp visszahozzák a pénzért árusított letelepedési kötvényeket. Sokan emlékeznek még rá, hogy egyszer már volt ilyen lehetőség: a Fidesz 2012-ben indított egy letelepedési államkötvény-programot, ami leegyszerűsítve annyit jelentett, hogy akinek volt pénze, az vehetett magyar-, vagyis rajtunk keresztül uniós papírokat. A program keretében közel húszezer (!) ember szerzett magának ilyen dokumentumokat; a legszebb ráadásul az, hogy az általuk „befektetett” pénzt még vissza is kapták a magyar adófizetőktől. Biznisz valójában ebben csak azoknak a fideszeseknek és Fidesz-közeli figuráknak volt, akik off-shore cégeken keresztül közvetítői voltak a programnak. Bármit is állított akkor a kormányzat, a magyar államnak a letelepedési kötvényekre egyáltalán nem volt szüksége sem a hiány finanszírozása, sem a lejáró adósságok megújítása, sem a devizatartalék növelése kapcsán; ezek a kötvények nem játszottak érdemi szerepet az állam finanszírozásában. Sőt, kifejezetten drága forrásnak bizonyultak, hiteles kimutatások szerint a program egészét tekintve közel 66,5 millió euró, vagyis több mint 21 milliárd forint nettó relatív veszteséget eredményeztek az országnak. Önöknek, nekünk adófizetőknek.

És akkor nem is beszéltünk még arról a fontos – a nemzeti szuverenitásunkat aztán semmiben sem veszélyeztető – tényről, hogy ezekkel a fideszes aranyvízumokkal súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek is, valójában érdemi ellenőrzés nélkül magyarországi/európai letelepedési engedélyhez jutottak. Tudható, hogy a szíriai diktátor bizalmasai és több, Putyinhoz közel álló, meglehetősen sajátos hírű orosz üzletember is bevásárolta magát a magyar nemzetközösségbe. Arra például továbbra sem kaptunk megnyugtató választ a Fidesz-kormánytól, hogy miként kaphatott magyar papírokat a kötvényeknek köszönhetően például Szergej Nariskin, az orosz hírszerző szolgálat irányítójának fia. A magyar bevándorlási hivatal korábban elismerte, hogy Andrej Nariskin az „ügyfelük volt”, ennek részletei azonban máig tisztázatlanok. Annyi tudható a magyar tényfeltáró sajtóból, hogy az orosz illető bejelentett lakcíme néhány hónapja még egy Bécsi utcai ház lakásában volt; utóbbi ingatlan pedig egyesek szerint Rogán Antal miniszter ismeretségi köréhez tartozik. Rossz az, aki rosszra gondol: mindez merő véletlen.

A Fidesz most a szuverenitásért folytatott nagy háborúban ezt a programot akarja újraéleszteni, a vonatkozó munkaanyag már nyilvánosságra került. Eszerint magyar papírokhoz juthat, aki megfelelő mennyiségű állami befektetési jegyet vásárol, vagy – most tessék figyelni – egymillió euró értékben nyújt „adományt” valamelyik „közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány” által fenntartott főiskola vagy egyetem számára. Tessék mondani, az mennyiben sérti majd a szuverenitásunkat, ha sötét hátterű külföldi üzletemberek(nek látszó bűnözők esetleg), vagy az Európai Unió közösségével ellentétes politikát képviselő rezsimek komisszárjai (netán hírszerzői esetleg) pénzelik majd a fideszes kinevezettek kezei közé adott magyar felsőoktatási intézményeket? Erről is lehetne konzultálni, csak már nem fért fel a papírra…

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázharmincnegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

2023. november 19.

Címlapkép: Ujhelyi István/Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?