Vélemény

Márki-Zay Péter: Hát ezt kaptuk 13 év alatt…

Márki-Zay Péter terjedelmes jegyzetében az aktuális politikai helyzetet értékelte és jövőképet vázolt az Orbán-rendszer utáni magyar társadalom számára.

“KORMÁNYOZNI LEGALÁBB TUDNAK…”

Gyakran halljuk véleményvezérektől vagy álellenzéki megmondóemberektől, hogy a Fidesz legalább tud kormányozni. Engem érdekelne, hogy mégis melyek azok ágazatok, ahol a Fidesz bizonyította, hogy tud kormányozni?

Talán az egészségügy területén? Itt éves várólistákat, omladozó falú kórházakat találunk és egyre többen választják a magánegészségügyet, hogy ellátást kapjanak – mindezt azok után, hogy megfizették a kötelező társadalombiztosítást.

Esetleg az oktatásban? Ezrével hagyják el a tanárok a pályát, folyamatosak a diáktüntetések a jobb oktatásért, egyre romlanak a tanulók eredményei a PISA felmérések alapján, tankerületi vízfejek irányítják a közoktatást, melyeknek következtében egyre versenyképtelenebbé válik a magyar közoktatás a világban.

Vagy sikeres lenne a sokat emlegetett kormányzati családpolitika? Egyre kevesebb gyermek születik, tehát a számok ezt sem támasztják alá. Mindeközben még közel 1 millió ember is elhagyta az országot a boldogulás és egy jobb légkör reményében.

“Megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát” – hangzik el naponta a papagájmédiában a fideszes politikusok szájából. Ezzel szemben ezrével engedik szabadon az embercsempészeket és valamilyen oknál fogva 20 ezer migráns jelenik meg a magyar-szlovák határon. A keleti vendékmunkásokat és a kötvényes migránsokat tízezrével engedi be a kormány. Közben egyre növekszik a gyilkosságok száma, a börtönök túlzsúfoltak és folyamatos a trükközés a bűnügyi statisztikákkal.

Mi a helyzet a pénzügy területén? Európai rekordinfláció, 13 év Fidesz kormányzás után az unió második legszegényebb országává váltunk, már a románok is lehagytak bennünket és Bulgária is közelít felénk.

Jól prosperáló gazdaság? A valóság: kiszolgáltatottság a nyugati multik és a kínai befektetők felé, eltűnő magyar kis- és középvállalkozói réteg, összeszerelőüzemek, éhbér, gazdasági visszaesés, 53 ezer milliárdos államadósság – ha csak címszavakban szeretnénk összefoglalni az eddigi “eredményeket”.

Megvalósult szociálpolitika? Akit csak lehetett, az út szélén hagyott a kormány a regnálása alatt. 13 éve nem emelték a családi pótlékot és az öregségi nyugdíj minimálösszegét, lecsökkent az álláskeresési járadékra való jogosultság időtartama 3 hónapra és közel 2 millió ember él a szegénységi küszöb alatt.

Infrastruktúra? Bezárt szárnyvonalak, századelejei állapotok a vasútnál, a buszközlekedés leépítése, rekordmagas benzinár. A Magyar Közút jelentése szerint 2022-ben minden második kilométer út rossz vagy nem megfelelő állapotú volt.

De ne legyünk elkeseredve, van, ami kiválóan működik idehaza. Ilyen például a korrupció. A Fidesz kormány alatt sikerült elérnünk, hogy Magyarország lett az Európai Unió legkorruptabb országa, miközben a Fideszhez köthető politikusok, oligarchák, vállalkozók és ezek családtagjai Európa leggazdagabbjai közé emelkedtek.

További “sikerként” könyvelhetjük el, hogy kiválóan működik a fideszes kormányzati propaganda, amely igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy Magyarország erős és sikeres, annak ellenére, hogy az emberek egész mást éreznek a bőrükön. Mára hazánk lett az Unió második legszegényebb országa, rekordmagas az infláció, vásárlóértékben szinte mindenki leelőzött bennünket, rekordokat dönt az elvándorlás, a nyugdíjrendszer összeomlással fenyeget, keleti vendégmunkások százezrei érkeznek hozzánk, miközben környezetszennyező kínai akkugyárakban éhbérért dolgoztatják a magyarokat. Mindeközben elfordultunk nyugati szövetségeseinktől és keleti diktátorok, iszlám vezetők játszóterévé vált hazánk.

Hát ezt kaptuk 13 év alatt. “De legalább tudnak kormányozni…”

A Mindenki Magyarországa Néppárt azért jött létre, hogy rendszert váltson, amely nem lehetséges elszámoltatás nélkül. Azért dolgozunk, hogy visszavezessük Magyarországot a tisztesség útjára és egy kiszámítható jelent és tervezhető jövőt építsünk. Csatlakozzon hozzánk és építsünk egy élhető Magyarországot!”

– értékelt Márki-Zay Péter.

Kapcsolódó:

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?