Pletykafészek

Így készítsd el otthon az eredeti francia croissant

Omlós croissant egy csésze tejeskávéval tökéletes reggeli, amely kicsit Franciaországba repít bennünket

Elkészítés

Az eredeti francia croissant tésztájához, egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, ebből lesz a száraz keverék. Az élesztőt egy nagy tálban és langyos vízben feloldjuk, ez lesz a nedves keverék. A két keveréket jól összedolgozzuk, majd lefedjük és 10 percig pihenni hagyjuk.

A tésztát párszor átdagasztjuk, amíg érezzük, hogy a tészta kezd rugalmasabbá válni. Ismét lefedjük a tálat, és 10 percig pihentetjük. Az egész műveletet még háromszor megismételjük, majd lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Szárított élesztőnél, előbb 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk a tésztát kelni, és csak utána tesszük hűtőszekrénybe. Így hamarabb működésbe lép az élesztő.

Másnap kivesszük a hűtőből a tésztát és egy munkalapra borítjuk. A tésztából kézzel formálunk egy 12×12 cm-es négyzetet. A vajat egy nagyjából feleakkora téglalapra vágjuk, majd átlósan a tésztára helyezzük. A tészta sarkait a vajra ráhajtjuk, mintha egy borítékot készítenénk, és becsomagoljuk vele. Ha szükséges, akkor kicsit kihúzzuk a tésztát, hogy tökéletesen befedje a vajat.

A tésztát egy nyújtófával laposra sodorjuk, ügyelve arra, hogy a vaj egyenletesen elosztódjon a belsejében. Ezután hosszában kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 1 cm vastag téglalapot kapjunk. A tészta alsó harmadát középre hajtjuk, majd a felső harmadát is ráhajtjuk. Így három réteg lesz egymáson. Fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük. Még kétszer megismételjük a lépést, majd az utolsó után 40 percig pihentetjük a hűtőben.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, 25×40 cm-es téglalappá kinyújtjuk és 8 háromszögre vágjuk. A háromszögeket feltekerjük, tepsire tesszük, és még 30 percig pihentetjük. 220 fokra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli fém edényt. A croissant-ok tetejét sóval elkevert tojással lekenjük, majd a vízgőzös sütőbe tesszük és 15-20 percig aranybarnára sütjük. Amikor megsültek, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Címlapkép: Pixabay

(via mindmegette.hu)

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük