Boulevard

Mennyi vitaminra van a gyermeknek szüksége?

Fontos a gyermekek vitaminfogyasztásáról írni, mert egymásnak tökéletesen ellentmondó információk keringenek a témáról. Szabad vagy nem szabad? Mit, mikor, mennyit?

A szemléletről

Az az ideális, ha a gyermek a kiegyensúlyozott étrenddel jut hozzá a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.  Ez így természetes, ráadásul a zöldségekben általában nemcsak „kész” vitaminok vannak, hanem olyan elővitaminok is, amelyekből a szervezet vitaminokat tud készíteni. Az anyagcserének és a szervezetnek is ez a legjobb.

A vitaminokat ugyan csak extrém dózisok folyamatos bevitelével lehet túladagolni,  főleg egy gyermek esetében fontos, hogy ne csak tablettákra és kapszulákra alapozzuk a vitaminbevitelt. Mindezeket tudva nézzük, hogy mikor van szükség a vitaminokra táplálékkiegészítők formájában.

Kinek kell extra bevitel?

• Először is azoknak, akik nem táplálkoznak kiegyensúlyozottan, és azt is rendszertelen időközönként. Ez előfordulhat azért, mert a család életvitele, a túlórák, az iskola, az edzések és bármi más nem engedi meg, hogy mindennap ugyanakkor egyenek.

• A csipegetőknek. Sok szülő – elnézést a kifejezésért – a haját tépi, ha a gyermeke finnyáskodik. Legjobb, amikor azt az ételt nem eszi meg, amit 1 hónapja még imádott.

• Akik fizikailag nagyon megterhelő sportot űznek.

• Akik versenyszerűen sportolnak.

• Az asztmás gyermekeknek.

• Az emésztési problémákkal küzdőknek  (laktózérzékenység, gabonaérzékenység stb.) Ilyenkor a kieső táplálékkategória vitaminjait kell pótolni (laktózérzékenység esetén többnyire kalciumot). • Akik  vegetáriánus  étrenden élnek. Ez esetben szükség lehet a B12-vitamin pótlására. • Akik sok készételt esznek (ide tartoznak a gyorsfagyasztott kaják és a „bedobom a mikróba és kész” típusú ételek.) • Akik gyakran látogatják a gyorséttermeket.

• Akik rengeteg szénsavas üdítőt isznak.

Tehát ha gyermeke a fenti kategóriák bármelyikébe tartozik, akkor mindenképp beszélje meg háziorvosával (vagy egy étrendszakértővel), hogy milyen és mennyi vitamint fogyasszon gyermeke. Mert szükség lesz rá, a pontos mennyiséget azonban alaposan fel kell térképezni (ismerni kell az étrendet, fizikai igénybevételt, esetleg fogyasztott gyógyszereket stb.)

Milyen hatása van?

Mielőtt ezt részletezzük, fontos leszögezni valamit. Nem ismerem az ön gyermekét, tehát nem tudhatom, hogy épp melyik vitaminból mennyire van szüksége. Itt általánosan bemutatjuk a vitaminok hatásait a fejlődő szervezetre. A gyermek növésben van, ezért a vitaminokra mint építőelemekre van szüksége. Egy felnőttnél a vitamin sejtregeneráláshoz kell.

Vagyis míg egy felnőttnél a vitaminhiány enyhébb dolog (bár a  C-vitamin hiánya skorbutot okoz, ami nem tréfa), addig egy gyermeknél a kevés kalcium miatt a csontjai nem fejlődnek ki rendesen. Mondhatjuk úgy, hogy nagyobb a tétje.

A-vitamin

Az általános növekedésben segít, szövet- és csontregeneráló hatása van és egészséges lesz tőle a bőr, a szem. Erősíti az immunrendszert is.

B-vitamincsalád

Segíti az energiatermelést és anyagcserét, valamint az idegrendszernek fontosak.

C-vitamin

Erősíti az immunrendszert, egészséges izmokat és szöveteket épít. Antioxidáns.

D-vitamin

A csont- és fogfejlődésben fontos szerepet játszik, valamint a szervezet kalciumfelvételét segíti.

Kalcium

A csontépítés szupersztárja.

Vas

Az izomépítés szupersztárja, valamint a vérünk (vörösvértestek) fontos építőeleme a vas. Hiánya vérszegénységhez és gyenge izomzathoz vezet.

Természetesen ennél sokkal több vitamin és ásványi anyag létezik. Viszont ezeket tartjuk a gyermeknél a legfontosabbnak: az egészséges növekedéshez ezekből soha nem lehet hiánya.

(vitaminsziget)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük