Belpol

Igazságügyi minisztériumi források szerint Orbán Viktor döntött a K. Endrének adott elnöki kegyelemről – videóval

A Demokratikus Koalíció igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofilsegítő K. Endre szabadon engedéséről – tájékoztatott Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Kálmán Olga elmondta, hogy az állítás összecseng Orbán Viktor korábbi gyakorlatával, mely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben ő hozott döntést a korábbi kormányzásai során is.

A politikus emlékeztetett, hogy 1998-ban a Kunos-ügyben Dávid Ibolya akkori igazságügyminiszter nem értett egyet a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott elnöki kegyelemmel, ezért egyeztetett az akkori miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, ahol az a döntés született, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze a kegyelmi kérvényt.

Mint elmondta, akkor nem lett kegyelem, most viszont Orbán más döntést hozott az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetésen: azt mondta Varga Juditnak, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

A Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor befejezze a bujkálást és az ország elé álljon! A miniszterelnök szájából akarjuk hallani a választ az ügyben maradt legfontosabb kérdésre: miért? Miért engedett ki a börtönből egy pedofilsegítőt? – tette fel a kérdést Kálmán.

A DK azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne bujkáljon tovább, hanem álljon a magyarok elé és mondja el, hogy miért tette! Hozzátették, hogy be kell fejezni a lassan egy hete tartó sunnyogást és hallgatást, Orbán Viktornak el kell mondania az igazat az országnak ebben a szégyenletes ügyben.

Fotó: sajtótájékoztató/képernyőfelvétel

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük