Almával töltött fahéjas fánk: az ősz legillatosabb desszertje
Az ősz beköszöntével nincs is jobb, mint amikor a konyhát átjárja a sült alma és a fahéj meleg, édes illata. A fánk sokunk kedvenc desszertje, de most egy különleges változat következik: a középen lyukas, mégis töltött gyűrűfánk. A trükk abban rejlik, hogy a tészta peremébe kerül az almás-fahéjas töltelék, így minden falatban ott a puha tészta és a szaftos gyümölcs harmóniája. Ez a recept a hagyományos fánk és az őszi ízek tökéletes találkozása.
Hozzávalók
A tésztához:
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg friss élesztő
-
3 dl langyos tej
-
5 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 tojássárgája
-
1 csipet só
-
5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
-
2 nagy alma
-
1 evőkanál vaj
-
2 evőkanál cukor
-
1 teáskanál őrölt fahéj
-
fél citrom leve
A tetejére:
-
fahéjas porcukor a szóráshoz
-
olaj a sütéshez
Elkészítés
-
Az élesztő felfuttatása:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt. -
A tészta elkészítése:
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. -
A töltelék elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk az almát, cukrot, fahéjat és a citromlevet. Lassú tűzön 5-6 perc alatt puhára pároljuk, majd teljesen kihűtjük. -
A fánk formázása és töltése:
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval (vagy egy nagyobb és egy kisebb pohárral) gyűrű alakú fánkokat szúrunk ki.
A fánkok széleibe egy habzsák segítségével vagy kiskanállal körben, a perem mentén almás tölteléket nyomunk. Ezután a tetejükre egy másik, azonos méretű fánkgyűrűt helyezünk, és a széleket óvatosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék bent maradjon. -
Sütés:
A fánkokat forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük – mindkét oldalukat kb. 2-3 percig. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsöpögjön. -
Tálalás:
Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.
Ez a különleges, lyukas közepű, de mégis töltött fánk igazi újdonság az őszi desszertek között. A roppanósra sült külső és a szaftos, fahéjas-almás belső tökéletes harmóniát alkot. Nemcsak látványos, hanem ellenállhatatlanul finom is – egy forró tea vagy kakaó mellé garantáltan a család kedvence lesz.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!