Pletykafészek

A titok, amit minden jó háziasszony tud: így készül a tökéletes húsleves

A vasárnapi ebédek királynője kétségkívül a húsleves. Minden családban másképp készül: van, aki marhából, más csirkéből vagy pulykából főzi, egyesek sok zöldséggel, mások inkább tisztán, aranysárga lével szeretik. Egy dolog azonban közös: a jó húsleves titka nem a szerencsén múlik, hanem a türelmen, a minőségi alapanyagokon és a lassú főzésen. Most megmutatjuk, hogyan készül az a klasszikus, ízes, aranyló húsleves, amelyet minden háziasszony büszkén tehet az asztalra.

Hozzávalók (6-8 adaghoz)

  • 1 kg marhahús (lábszár, oldalas vagy csontos rész)

  • ½ kg csirke vagy tyúk (comb, farhát, szárny)

  • 3-4 sárgarépa

  • 2 petrezselyemgyökér

  • 1 kisebb zeller

  • 1 kisebb karalábé

  • 1 fej vöröshagyma (héjastul, megmosva)

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 kisebb darab karfiol vagy néhány rózsa kelvirág (opcionális)

  • 1 csokor petrezselyemzöld

  • 1 evőkanál só

  • néhány szem egész fekete bors

  • 1 babérlevél

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A hús előkészítése:
    A húst hideg vízben alaposan átmossuk, majd nagy fazékba tesszük. Hideg vízzel öntjük fel – ez nagyon fontos, mert így fő ki belőle az összes íz és tápanyag.

  2. Az első forralás:
    Közepes lángon elkezdjük melegíteni. Amikor a víz tetején hab képződik, egy kanállal vagy szűrővel eltávolítjuk. Ettől lesz a leves szép tiszta és áttetsző.

  3. A zöldségek hozzáadása:
    Amikor a hús már nem habzik, beletesszük a megtisztított és hosszában kettévágott zöldségeket, a hagymát héjastul (ez adja a leves arany színét), a fokhagymát, a borsot és a babérlevelet.

  4. A lassú főzés titka:
    A hőfokot mérsékeljük, és nagyon lassú tűzön, szinte csak gyöngyözve főzzük 3–4 órán keresztül. A jó húsleves soha nem lobog – ettől marad tiszta és telt ízű. Időnként pótoljuk a vizet, ha szükséges.

  5. Szűrés és tálalás:
    Amikor a hús és a zöldségek puhák, a levest leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön tálra szedjük. A tiszta levest finommetélt tésztával vagy grízgaluskával tálaljuk.

A tökéletes húsleves titkai

  • Hideg vízben indítsuk: így főnek ki a hús és a csont ízei.

  • Ne kapkodjunk: a lassú főzés a kulcsa a telt aromáknak.

  • Ne keverjük: csak hagyjuk gyöngyözni, így nem lesz zavaros.

  • A hagyma héja aranyat ér: természetes színezéket ad a levesnek.

  • A petrezselyemzöldet a végén tegyük bele: így megőrzi friss ízét.

A húsleves nem csupán egy fogás – egy darab családi hagyomány. Minden kiskanálban ott van a gondoskodás, az otthon melege és a vasárnap békéje. Bár egyszerűnek tűnik, a tökéletes húsleveshez idő, türelem és szeretet kell. Ha ez a három megvan, az eredmény mindig ugyanaz lesz: illatos, aranyló, lélekmelengető csoda, amitől mindenki kétszer szed az asztalnál.

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük