Belpol

A kormány nem készült fel a tömegesen érkező vendégmunkások fogadására

A miniszterelnök is elismerte, hogy a külföldi ipari beruházóknak szüksége lesz külföldi munkaerőre, különösképpen az akkumulátorgyárakban. Az MSZP nem az ipari fejlesztések ellen politizál, hanem a dolgozók kizsákmányolása és veszélyeztetése, valamint a magyar környezet tönkretétele ellen – tájékoztatta a Közbeszédet Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke.

A politikus elmondta, itt volna az ideje, hogy a kormány felkészítse a magyar egészségügyi rendszert és a szociális szférát a beáramló, nagy létszámú külföldi munkaerő fogadására. Hiszen ma is kígyózó sorokat lehet látni a rendelőkben, és hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra. Mi lesz akkor, ha a már eleve túlterhelt és kifulladt egészségügyi rendszerre ráterhelünk százezernyi új pácienst?! – kérdezi Komjáthi.

Hozzátette: az újonnan érkező vendégmunkások nem fognak területileg arányos módon megoszlani, mivel néhány gyár közelében lesznek nagyon sokan, és néhány jellemző megbetegedéssel kapcsolatosan lesz extra terhelés.

A szocialista politikus emlékeztetett, a bejelentett 300 ezer új vendégmunkás lakhatási helyzete is megoldatlan. A kormány pedig felelőtlenül a települő új gyárak felelősségi körébe sorolja a vendégmunkások elhelyezésének kérdését. Nem fordítanak emellett figyelmet a megnövekedő munkaügyi, munkavédelmi, valamint üzemegészségügyi problémák kezelésére sem – írja.

Hangsúlyozta, hogy százezres nagyságrendben számolnak vendégmunkásokkal, ugyanakkor nem terveznek azzal, hogy ezeknek az embereknek egészségügyi ellátásra, lakatásra lesz szüksége. Katasztrofális helyzetet fog eredményezni, ha nem bővítik az egészségügyi kapacitásokat, illetve ha nem vállalnak felelősséget a dolgozói lakhatás biztosításában, illetve ha nem növelik meg a munkaügyi ellenőrzések számát – olvasható a kiadott híranyagban.

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?