Pletykafészek

Almával töltött fahéjas fánk: az ősz legillatosabb desszertje

Az ősz beköszöntével nincs is jobb, mint amikor a konyhát átjárja a sült alma és a fahéj meleg, édes illata. A fánk sokunk kedvenc desszertje, de most egy különleges változat következik: a középen lyukas, mégis töltött gyűrűfánk. A trükk abban rejlik, hogy a tészta peremébe kerül az almás-fahéjas töltelék, így minden falatban ott a puha tészta és a szaftos gyümölcs harmóniája. Ez a recept a hagyományos fánk és az őszi ízek tökéletes találkozása.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 3 dl langyos tej

  • 5 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 2 tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 5 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 2 nagy alma

  • 1 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál cukor

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • fél citrom leve

A tetejére:

  • fahéjas porcukor a szóráshoz

  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Az élesztő felfuttatása:
    A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt.

  2. A tészta elkészítése:
    Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

  3. A töltelék elkészítése:
    Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk az almát, cukrot, fahéjat és a citromlevet. Lassú tűzön 5-6 perc alatt puhára pároljuk, majd teljesen kihűtjük.

  4. A fánk formázása és töltése:
    A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval (vagy egy nagyobb és egy kisebb pohárral) gyűrű alakú fánkokat szúrunk ki.
    A fánkok széleibe egy habzsák segítségével vagy kiskanállal körben, a perem mentén almás tölteléket nyomunk. Ezután a tetejükre egy másik, azonos méretű fánkgyűrűt helyezünk, és a széleket óvatosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék bent maradjon.

  5. Sütés:
    A fánkokat forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük – mindkét oldalukat kb. 2-3 percig. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsöpögjön.

  6. Tálalás:
    Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.

Ez a különleges, lyukas közepű, de mégis töltött fánk igazi újdonság az őszi desszertek között. A roppanósra sült külső és a szaftos, fahéjas-almás belső tökéletes harmóniát alkot. Nemcsak látványos, hanem ellenállhatatlanul finom is – egy forró tea vagy kakaó mellé garantáltan a család kedvence lesz.

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük