Belpol

VIDEÓ: Felcsillant a remény Orbán leváltására? Dobrev Klára felpezsdítette az önkormányzatok vérkeringést

Nagykanizsán mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Szaniszló Sándor, önkormányzati árnyékminiszter és Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó az Árnyékkormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját – tájékoztatta a Közbeszédet a DK sajtóosztálya.

Dobrev Klára arról beszélt, hogyan rabolta el az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben az önkormányzatok pénzeit, hatásköreit és hogyan rontotta le a helyi szolgáltatásokat. Az árnyék-miniszterelnök szerint már rég nem a helyi emberek érdekeiről szólnak Orbánék központosított döntései, mert Orbán Viktor gyenge Magyarországot és gyenge magyarokat akar, mert ő csak így lehet erős. Ezért gyengíti az önkormányzatokat!

Dobrev Klára ígéretet tett, hogy a szociáldemokrata fordulat után visszaadják az önkormányzatok hatásköreit például az építéssel kapcsolatos jogköröket és  visszaadják az iskolákat, az egészségügyi és szociális intézményeket és feladatokat is.

​​​​​​Dobrev Klára szerint itt nem lehet megállni. A szociáldemokrata kormány emelni fogja azok fizetését, akiknek a helyi szolgáltatások színvonala múlik. Az árnyék-miniszterelnök eltökélt célja, hogy megfordítja azt az ördögi kört, amellyel az Orbán-kormány fenntartja az olcsóságot. Dobrev Klára arról beszélt, a közszférában a fizetésemelés valójában az egész ország érdeke, mert ha az állam rendesen megfizeti a saját alkalmazottait, akkor az maga után húzza a versenyszférában kifizetett fizetéseket is.

Az önkormányzati fejlesztések kapcsán Dobrev Klára átláthatóságot ígért, és bejelentette, hogy ennek az első lépése lesz az Európai Ügyészséghez történő magyar csatlakozás. Majd a szociáldemokrata kormány felül fogja vizsgálni az Orbán-kormány összes fejlesztési tervét és pályázatát a legutolsó alvállalkozóig, hiszen ezek teljes titokban, társadalmi egyeztetés nélkül készültek el.

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer részleteiben mutatta be az Árnyékormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját.

A szociáldemokrata kormány:

  • megerősíti az önkormányzatok adókivetési jogát, hogy a helyi emberek adói minél nagyobb arányban helyben, az önkormányzatoknál maradjanak,
  • vissza fogja adni a településeken zajló beruházások feletti rendelkezés teljes jogát,
  • vissza fogja adni az önkormányzatok településrendezési és építés-szabályozási hatáskörét is,
  • azoknak a településeknek, amelyek akarják és képesek is saját maguk fenntartani, vissza fogják adni az általános iskoláikat,
  • át fogja alakítani a szociális ellátórendszert: a gyermekvédelem és az idősellátás a települések, míg a fogyatékosellátás a járások, illetve a megyék szintjén működik majd,
  • garantálni fogja, hogy sokkal több helyi népszavazás lesz. Nem épülhetnek sem akkumulátorgyárak, sem zömében vendégmunkásokat alkalmazó üzemek a településekre a helyi emberek többségi beleegyezése nélkül.

Szitka Péter arról beszélt, hogy egy szociáldemokrata kormány elsődleges célja lesz, hogy segítse a falvakat a vidéki életforma megtartásában, fenntartható fejlesztésében, megállítva az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését. Ehhez támogatni fogják a helyi termelést és feldolgozást az agrárgazdaságban. Minden településnek jár a megfelelő infrastruktúra, ezért a szociáldemokrata kormány fejleszteni fogja az úthálózatot.

A szociáldemokrata kormány vállalja, hogy a gazdasági érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, területi önkormányzatokkal, a tudományos élet és a közintézmények képviselőivel, illetve a kisebbségi önkormányzatokkal egyeztetve fog dönteni a fejlesztési források elosztásáról.

Fotó: DK videó

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?