Belföld

Ujhelyi szerint Várhelyi Olivérnek távoznia kell az Európai Bizottságból, ha egyetért a hazug nemzeti konzultáció állításaival + VIDEÓ

Minimális és jogos elvárás, hogy az Európai Bizottság magyar tagja világosan állást foglaljon a Fidesz-kormány hazug, az Európai Uniót támadó konzultációs kérdései kapcsán; ha ezt nem teszi meg, akkor adja vissza mandátumát és távozzon abból a biztosi kollégiumból, amely a magyar kormány szerint kárt okoz a magyar embereknek – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő jelentette be a strasbourgi plenáris ülés keddi napján tartott online sajtótájékoztatóján, melyet a Közbeszédnek is eljuttatott.

A szociáldemokrata politikus egyúttal közölte, hogy a mai napon írásban el is küldte Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős magyar biztosának a legújabb nemzeti konzultáció kérdéseit. Ujhelyi álláspontja szerint Várhelyinek kötelessége világosan és egyértelműen állást foglalni a kormányzati konzultáció tartalma kapcsán, ezzel egyszersmind „útmutatást adva” a magyar polgárok számára. „Kíváncsian várjuk, lesz-e bátorságod és tartásod hozzá!” – üzente Várhelyinek a közösségi oldalán közzétett videóban az EP-képviselő.

Ujhelyi István az Európai Parlament keddi ülésének napirendjén szereplő, a magyar jogállamiság helyzetét tárgyaló újabb plenáris vita kapcsán azt hangsúlyozta: ha a Fidesz-kormány nem ment volna tudatosan szembe az európai értékekkel és szabályokkal, akkor most „minden magyar, de leginkább a Fidesz szégyenére” nem lenne újra Magyarország az EP napirendjén és már rég felhasználhattuk volna a nekünk jogosan járó forrásokat.

Úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzetért kizárólag a korlátlan kormányzati hatalommal felruházott Fidesz tartozik „totális és egyértelmű felelősséggel”. Ujhelyi elmondása szerint az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen arcképével megjelent kormányzati plakátok és az újabb nemzeti konzultáció „súlyosan kiverte a biztosítékot” az európai partnereknél.

Az Esély Közösség alapítója úgy látja, hogy a Fidesz-kormány újabb EU-ellenes kampánya teljesen felesleges és súlyos károkat okoz az Unió és Magyarország kapcsolatának.

A szociáldemokrata képviselő „politikai szemtanúként” arra is emlékeztetett, hogy míg ő annak idején az új bizottsági elnök ki- és megválasztásának módja miatt nem szavazta meg Ursula von der Leyen kinevezését, addig a Fidesz aktívan támogatta és dicsérte a most plakátokra tett német politikust. Ujhelyi rámutatott, hogy néhány évvel ezelőtt a kormánypárti sajtó épp azzal ünnepelte von der Leyen megválasztását, hogy azzal – mint idézte az egyik megjelent címsort – „Soros György álciviljei szenvedtek súlyos vereséget”.

Az EP-képviselő arra is emlékeztetett, hogy maga Orbán Viktor is sokáig magasztalta az Európai Bizottság mostani elnökét, többször is Magyarország szempontjából jó döntésnek nevezte a megválasztását. „Most vagy Orbán Viktor ennyire rossz emberismerő, ennyire rossz politikai stratéga, vagy egyszerűen csak egy bokáig hazug politikus” – értékelte a Fidesz pálfordulását Ursula von der Leyen kapcsán az EP-képviselő.

Ujhelyi hozzátette: a valóság az, hogy megint Orbán és a Fidesz megy szembe az autópályán, ők fordultak el Európától Putyin felé és szegik meg a szabályokat, nem pedig fordítva. Éppen ezért, állítja Ujhelyi István, a konzultáció és az uszító plakátkampány leginkább egy olyan politikai öngólhoz hasonlítható, mint amilyet a bolgárok fejeltek maguknak az utolsó percben a magyar válogatott elleni mérkőzésen.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?