Belföld

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok: 9-10 hónapig is hiteleznek a kormánynak

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon arról beszélt, hogy novemberben kaphatnak nyugdíjkorrekciót a nyugdíjasok. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke hónapok óta szorgalmazza, hogy a rekordmagas infláció miatt azonnal kapjanak plusz pénzt a nyugdíjasok. A kormány füle botját sem mozgatta, így a nyugdíjasok 9-10 hónapig hiteleznek a kormánynak – erről beszélt az MSZP politikusa a hétfői Egyenes Beszédben.

A kormány vajmi kevés segítséget ad azoknak a nyugdíjasoknak, akik hónapról-hónapra élnek, most pedig úgy tűnik az idősek majdnem egy évig fognak hitelezni a kormánynak – hívta fel rá a figyelmet Korózs Lajos.

Az MSZP korábban azt javasolta, hogy már július elsején 5 százalékos korrekciót kapjanak a nyugdíjasok, januárig visszamenőleg. Akkor igazságosabb lett volna a kormányzati intézkedés, hiszen már akkor is látszódott, hogy a magas infláció nem fog sokat csökkenni.

A jelenlegi törvény szerint az év első 8 hónapjának statisztikáit figyelembe véve, és az év hátralévő részének várható eredményei alapján kell megállapítani októberben, hogy novemberben mi kerül kifizetésre. Ha a kormány júliusban megadja az MSZP által javasolt 5 százalékos korrekciót, akkor is lett volna lehetőség novemberben további korrekcióra.

A műsorban szóba kerültek a kereseti adatok is, melyekből látszik, hogy a magyarok nagyon sokat dolgoznak, de keveset keresnek. Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy hiába emelkednek a bruttó hazai bérek, hiszen annak jelentős részét leadózzuk. „Amikor a tőke kevesebbet adózik, mint a magyar munkás, az elég pikáns, amikor a munkáltató nem fizet annyi adót, mint a munkavállaló, az is elég pikáns” – fogalmazott az MSZP alelnöke.

Míg a fizetésekben vagy egészséges életmódban a sor végén kullogunk Európában, addig halálozásban, szegénységben élen járunk. Az MSZP továbbra is a többkulcsos adórendszert támogatja, a jelenlegi, igazságtalan egykulcsos helyett. Azonban mivel a NER közeli milliárdosoknak ez a kedvezőbb, így a Fidesz továbbra is ezt a kizsákmányoló adópolitikát folytatja. Ezalatt a szlovákok például visszatértek a többkulcsos adórendszerhez. Olyan adórendszerre lenne szükség, ami nem terheli tovább a kisebb jövedelműeket, vagy akár adómentessé teszi a minimálbért.

(Via mszp.hu, fotó: pixabay)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük