Belföld

A Fidesz 13 éve folytatott gyermekellenes kormányzása ellen szólalt fel az MSZP-s politikus

November 20-án van a gyermekek jogainak világnapja, ez jó alkalom arra, hogy számot vessünk, milyen körülmények között élnek a gyermekek hazánkban.  A Fidesz jó alapokat kapott a gyermekjogok védelméhez, hiszen már az első MSZP-s kormány idején törvény született a gyermekek védelméről és jogairól – tájékoztatta a Közbeszédet interpellációja alapján Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP-s politikus szerint ezzel ellentétben a Fidesz 13 éve elképesztő csapásokkal sújtja a gyermekeket nevelő családokat. Hozzátette: 13 év óta nem emelték a családi pótlék összegét, pedig azóta az árak sokszorosára emelkedtek, ez az összeg ma már egy bolti bevásárlásra sem elég. A képviselő szerint emellett pedig sok más szociális támogatást is befagyasztottak, nem csoda, ha ezek következtében kevesebb gyermek születik.

Gurmai kiemelte, hogy a milliárdokért megrendezett demográfiai konferencia nem ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ehhez kiszámítható, tervezhető és biztonságos körülményekre van szükség.

Az országgyűlési képviselő véleménye szerint megfelelő lakhatásra, jobb anyagi biztonságra, minőségi egészségügyre, valamint színvonalas oktatásra volna szükség. A politikus adat szerint ma már minden 100. gyermek Ausztriában kezdi meg a középiskolai tanulmányait.

Gurmai Zita nyilatkozatában hangsúlyozta: folyamatosan növekszik a gyermekszegénység, romlik az egészségügy állapota, valamint a szétvert oktatási rendszer problémáit is láthatjuk. A gyermekszegénység 10 százalékról 17 százalékra nőtt. Több mint 100 ezer olyan gyermek van ma Magyarországon, aki nem jut megfelelő gyermekorvosi ellátáshoz – olvasható a Közbeszédnek eljuttatott közleményben.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?