Belföld

Mészáros Lőrinc magyar állami segítséggel a Balkánon is terjeszkedik

Mozgalmas volt és jelentőségteljes volt 2023 júliusa Mészáros Lőrinc számára, hiszen néhány nap különbséggel két nagy tranzakciót is bejelentett a Mészáros Csoport. Először azzal büszkélkedtek, hogy kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írtak alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o felvásárlásáról. Majd pár nappal később közölték, hogy sikerült megvenniük Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a Rabo d.o.o.-t.

Magukról a tranzakciókról, illetve azok forrásigényéről gyakorlatilag semmilyen információ nem látott napvilágot, de szerencsére a vásárlásban érintett magyar cégek május végére leadott beszámolóiból kiderül, hogy iszonyatosan sok pénzbe került mindez Mészáros Lőrinc cégcsoportjának. Igaz, némi pénzügyi segítséget azért az államtól is kapott a felcsúti üzletember. Mindkét társaság megszerzésében ugyanis egy-egy frissen alapított cég vett részt, így a beszámolóban és a mérleg feltüntetett számok gyakorlatilag a külföldi cégek megszerzésével összefüggésben jelennek meg.

Szép karácsonyi ajándék volt a boszniai cementgyár

Óriási lépés volt a balkáni terjeszkedésben a boszniai Lukavac Cement felvásárlása. A cégnek két keverőüzeme van – egy Szarajevóban, egy pedig Banja Lukában –, van egy kereskedőcége Horvátországban (Zágrábban), és egy kőbányája szintén Bosznia-Hercegovinában. Már ebből is sejthető, hogy a cégcsoport megszerzéséhez óriási tőkére volt szükség.

Az egyébként már a céget megvásárló Talentis International Construction Kft. kiegészítő mellékletéből derül ki, hogy a tranzakció 2023. december 21-én zárult, ekkor került a cég tulajdonába a Lukavac Cement és négy leányvállalata:

  • az RK Vijenac d.o.o,
  • a Lukavac Energy d.o.o,
  • a Lukavac Cement HR d.o.o,
  • valamint a Lukavac Beton d.o.o.

Ezzel a befektetett pénzügyi eszközök értéke 193,6 millió euró lett, ami tavaly év végi árfolyamon számolva 74,1 milliárd forint. Ez a boszniai cégcsoport könyv szerint képviselt értéke.

Fotó: MTI

(via 444.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük