Külpol

Szijjártó alaposan kioktatta a német külügyminisztert – Vajon meddig mehet még el?

Annalena Baerbock azt követően szólt be Orbán Viktornak, hogy a magyar miniszterelnök levélben kérte Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét az állam- és kormányfőket tömörítő testület jövő heti csúcstalálkozója előtt, hogy a napirendi pontok közé se vegyék fel Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak kérdését.

Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be arról, hogy véleménye szerint Baerbock alaposan félreérti a helyzetet.

Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozása vonatkozásában ugyanis átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne “játék” nincsen. Határozottan elutasítjuk, hogy összekeverjünk egymással olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz.

Hozzátette:

Továbbra sem látjuk – sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány – hogy miért is lenne jó Európának az elhamarkodott tárgyaláskezdés Ukrajnával.

Véleménye szerint “Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű”.

Arra is felhívta a német külügyminiszter figyelmét,

semmilyen nyomás hatására sem változtatjuk meg az álláspontunkat, s azt javasoljuk, hogy az európai egység fenntartása érdekében vegyük le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről.

Címlapkép: Facebook/Szijjártó Péter

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük