Külpol

Ferenc pápa: Elég volt! Álljatok le!

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap – írja a portfolio.hu.

A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz.

A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember, és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve

– mondta az egyházfő.

Ferenc pápa feltette a kérdést:

valóban van aki, azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke?

Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt! Álljatok le!

Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai-övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett.

Ferenc pápa a “meggyötört” Ukrajnára is emlékeztetett, hangoztatva, hogy ott is naponta sokan halnak meg és szenvednek.

Március 5-én lesz a leszereléssel és a nonproliferációval kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amelyet az ENSZ tavaly hirdetett meg. A nemzetközi napra emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette, a világban hatalmas mennyiségű erőforrást “pazarolnak” háborús kiadásokra, amelyek folyamatosan nőnek a jelenlegi konfliktushelyzetben.

Remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség

– mondta az egyházfő. Hozzátette, ehhez bátorság kell a nemzetek részéről. (via portfolio.hu)

Fotó: Hans Lucas/AFP/CPP/Alessia Giuliani

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?