Belföld

RENDKÍVÜLI: Varga Mihályt leváltották – Nem fogja kitalálni, ki lett a pénzügyek teljhatalmú ura

Varga Mihály helyett Nagy Márton kapta meg az eddiginél szélesebb hatáskörű gazdasági kabinet vezetését. Vagyis a gazdaságpolitikát meghatározó kérdésekben és döntésekben mostantól Nagy Mártoné lesz a főszerep.

A kormány kedd este megjelent határozatában bejelentette, hogy változik a kormányzati döntés-előkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik, és azt december 7-től Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezeti majd Varga Mihály pénzügyminiszter helyett.

Az eddig öt, kormányon belül működő kabinetből négy marad meg (a kabinetek a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozatali fóruma).

Ezek: a stratégiai kabinet, gazdasági kabinet, védelmi tanács és a nemzetpolitikai kabinet.

Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik és beleolvad a gazdasági kabinetbe – hívta fel erre a figyelmet a portfolio.hu.

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, Varga Mihály már tagja sem lesz a kabinetnek. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Varga a fegyelmezett költségvetési politikáért fog felelni a költségvetés munkacsoport élén, amelynek tagja lesz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs is. Erről a Pénzügyminisztérium adott ki éjfél előtt nem sokkal egy közleményt. A munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben. (A portfolio.hu nyomán)

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?