Pletykafészek

Pszichológusok szerint, ha sokat sírsz, biztosan rendelkezel ezekkel a különleges személyiségvonásokkal

Mikor sírtál utoljára? Egy hónappal ezelőtt? Egy héttel ezelőtt? Teljesen rendben van, ha még sebezhetőnek érzed magad, miután néhány könnyet hullattál, de nincs miért szabadkoznod!

A sírás teljesen egészséges dolog. Az alábbi 4 ok megmagyarázza, miért érezd magad erőnek és ne szánalmasnak sírás után!

 

Tudod, hogyan csökkentsd a stresszt?

Egy 1983-as tanulmányban kimutatták, hogy a legtöbb ember megkönnyebbültnek érzi magát sírás után, ha annak oka az emberi kapcsolatokból adódó szomorúság, stressz vagy idegesség volt.

A sírás az egyik legjobb módja annak, hogy kivezesd és megszűrd az aggodalmat, szomorúságot okozó gondolatokat. Ha visszatartjuk a könnyeket, az hosszútávon pszichológiai károsodást, tartós lelki sérülést okozhat.

Amikor sírunk, felszabadítjuk a feszültséget, ami a mindennapokban halmozódik fel bennünk. A sírás lehetővé teszi, hogy újra töltődjünk és vigasztalódjunk, össze tudjuk kapni magunkat utána. A könnyek gyakran tartalmaznak hormonokat is, melyek távozva szervezetünkből képesek javítani a kedélyállapotot, a hangulatot.

A sírás során a szorongás átalakul valami kézzel foghatóvá és csökken az érzelmi trauma. Tehát, amikor valaki azt mondja, sírd csak ki magad, már tudjuk, hogy bizony van alapja ennek.

A sírás megmutatja, hogy nem érdekel mások véleménye!

A gyengeség és kiszolgáltatottság érzése sírás közben általában akkor jelentkezik, ha valaki van körülöttünk. Érzed, hogy elcsuklik a hangod, érzed, ahogy felgyűlnek a könnyeid és vér áramlik az arcodba. A végsőkig próbálod elnyomni a sírást, egészen addig, míg mindenen keresztül kitör belőled.

A társadalmi elvárások azt sulykolják belénk, hogy bármiféle negatív érzelem kimutatása megengedhetetlen. De az emberi természetet nem lehet megmásítani. Pontosan megmutatja hogy mindannyian intelligens és érző lények vagyunk, az érzelmeink felett pedig nem lehet folyamatosan uralkodni. Egy tanulmányban bebizonyították, hogy az emberek könyörületesebben és elnézőbben viselkedtek azzal, aki éppen sírt. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy a legtöbb embert a sírás kényelmetlenül érintette, a mások előtt való sírás pedig azt mutatja, hogy képes vagy felülemelkedni a társadalmi elvárásokon, ezt a bravúrt pedig sokan csak szeretnék elérni.

Nem félsz az érzéseidtől!

Az ember számos ok miatt fakadhat sírva. Szerepe lehet benne a hormonoknak, a haragnak, a dühnek, a stressznek, a veszteség és a magány érzésének, de még az alacsony vércukorszintnek is. Néha a sírás triviálisnak tűnik, pl. ha egy szomorú filmen vagy egy érzelgős dalon fakadunk sírva, de az is előfordulhat, hogy magunk sem tudjuk az okát, miért potyognak a könnyeink.

A sírásnak fontos része, hogy elfogadod az érzelmeidet és szembenézel velük. A negatív érzelmek letagadása tévútra visz, alkoholizmust, depressziót, szorongást, drogfüggőséget és más egészségtelen kényszeres viselkedést eredményezhet.

A bűntudat, a megítéléstől és a büntetéstől való félelem vagy az önbizalomhiány bármilyen formája akadálya lehet az érzelmek elfogadásának. Ezek hatására visszatarthatjuk könnyeinket. Saját mentális egészségünk érdekében legyünk bátrak és ne akarjuk mindenáron kontrollálni érzelmeinket.

A sírás jobb baráttá tesz!

A sírás megmutatja a családtagoknak és a barátoknak, hogy őszinte és nyitott tudsz maradni akkor is, ha szomorúság vagy fájdalom ér.

Ha éppen a barátoddal vagy, mikor mindketten rossz hírt kaptok, tedd meg te az első lépést a sírás felé, mert ezzel a másik érzelmeinek felszabadulását is elősegíted. Aki szembe mer nézni a szomorúsággal, amikor az lesújt, másoknak is segít, hogy szembenézzenek érzelmeikkel.

Mindez hihetetlen hatással lesz a személyiségedre és a másokkal való kapcsolatodra. Lebontani ezeket a falakat, melyek gyakran elválasztanak másoktól, sokkal szorosabb kötődéshez és egységhez vezethet.

A sírás arra is megtanít, hogy kik az igazi barátaid. Azok, akik elkerülnek vagy negatívan reagálnak, amikor a legsebezhetőbb vagy, olyan emberek, akikért nem kár, ha kizárod őket az életedből.

A sírás és a mentális egészség:

Ha gyakran sírsz vagy gyakran van késztetésed a sírásra, nem árt felkeresned egy terapeutát vagy egy tanácsadót. A krónikus sírás jele lehet a depressziónak és a szorongásnak is. Ezek a problémák emberek millióit érintik és önkárosításhoz, akár öngyilkossághoz vezethetnek, ezért is fontos foglalkozni velük.

Következtetés:

A sírás az egyik legegészségesebb folyamat, amely segít megbirkózni az érzelmekkel. Javítja a hangulatot és oldja a stresszt, bármilyen meglepő is, építi a jellemet és a kapcsolatokat is erősíti. Tehát mikor következő alkalommal úgy érzed, rád tör a sírás érzése, ne fojtsd vissza. Hagyd, hogy a könnyek segítsenek a mentális, a spirituális és a szociális fejlődésedben. (via Bidista)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?