Belföld

Exkluzív interjú Márki-Zay Péterrel – ezeket tenné, ha ő lenne Magyarország következő miniszterelnöke

Exkluzív interjút adott a Közbeszédnek Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke. A témát természetesen Svédország NATO-csatlakozása és az elhibázott orbáni politika alapozta. Az interjúban a pártelnök azt is elárulta, mit tenne, ha ő lenne Magyarország következő miniszterelnöke.

Toók László Flórián: Egy korábbi interjúban már érintettük a magyar kormány álláspontját Svédország NATO-csatlakozása kapcsán. Akkor élesen bírálta a kormány politikáját. Visszatekintve a realitás azt mutatja, hogy Önnek lett igaza, hiszen a török parlament ratifikálta a svédek csatlakozását, a magyar kormány azonban még mindig húzza a mézesmadzagot. Mit gondol: mi állhat Orbánék hezitálásának a hátterében?

Márki-Zay Péter: Erről a kérdésről semmilyen bennfentes információval nem rendelkezem, de végtelenül elszomorító, hogy a Nyugat árulójaként, Putyin szempontjai fontosabbak a magyar kormánynak, mint hazánk nemzeti érdeke. A sajtóban megjelentek szerint még az is elképzelhető, hogy Erdogan becsapta Orbánt, így maradhatunk minden ígéretével ellentétesen az utolsók, akik ellenzik Svédország NATO-csatlakozását. 

Toók László Flórián: Korábban Orbán úgy nyilatkozott, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki jóváhagyja Svédország csatlakozását. A valóság azonban megint nem barátja a miniszterelnöknek, ugyanis a magyar kormány az utolsó olyan tagállam a NATO-ban, aki betart a svédeknek. Mit gondol Elnök Úr: Milyen politikai hasznot kovácsolhat ebből a hercehurcából Orbán, s vajon megéri az áldozat?

Márki-Zay Péter: Úgy tűnik, szövetségesei is semmibe nézik Orbán Viktort, hiába tesz sorban hazánk nemzeti érdekeivel ellentétes szívességeket Törökországnak, Oroszországnak, Kínának. Semmilyen haszon nincs sem neki, sem Magyarországnak ebből a “Nyugat árulója” szerepből.

Toók László Flórián: Az Európai Unió ellenszenvét az elmúlt sok-sok évben Orbánék egyértelműen kivívták. Vajon ugyanez várható a NATO-ban is?

Márki-Zay Péter: Igen, a NATO-ban már azelőtt érzékelhető volt mindez, mint ahogy az EU-ban megjelent volna, ld. a 2014-es litvániai Iron Sword hadgyakorlaton tett Orbán-látogatás meglehetősen hideg, elutasító fogadtatását.

Toók László Flórián: Önnek személy szerint mi a meggyőződése, vajon mennyiben ronthatja ez a fajta hintapolitika hazánk így is borzalmas külpolitikai megítélését?

Márki-Zay Péter:  Magyarország eddig több világméretű konfliktusban is rendre a vesztesek oldalán szerepelt (mindkét világháború és a hidegháború), most először indult úgy egy nemzetközi, sőt, globális konfliktus, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként biztonságban, a világ legerősebb országaival szövetségben nézhetett a konfliktus végkifejlete felé. Sajnos az ország jelenlegi vezetésének sikerült ezt is elrontania és Magyarországot ismét a vesztesek táborába sodornia, megbízható szövetségeseinket elárulva, ezzel nemcsak biztonsági, de jelentős anyagi, életszínvonalbeli áldozatnak kitéve nemzetünket. Térségbeli vetélytársaink nemcsak gazdaságilag, de sajnos katonai és stratégiai értelemben is hűségesebb és felkészültebb tagjai a NATO-nak és Európának, ezzel a határon túl élő magyar kisebbségek megvédésének esélye is szertefoszlik, miközben a kivándorlás révén Magyarország jövőjét is egyre borúsabban ítélik meg a hosszútávú elemzések.

Toók László Flórián: Ha Ön lenne a miniszterelnök, hogyan, s miként járt, vagy járna el ezen fontos politikai kérdésben? Milyen álláspontot képvisel az Ön pártja?

Márki-Zay Péter:  Hazánk ezeréves történelmében végre megérkeztünk a Szent István által akkor kijelölt helyünkre, Magyarországnak az EU és NATO tagjaként minden esélye megvan a Nyugat centrumországaihoz történő felzárkózásra, ahogy ezt Írország után gyors léptekkel megteszi Lengyelország és a sokkal lentebbről indult Románia is. Csak ennek a közösségnek a hűséges tagjaként van esélyünk fiataljaink itthontartására és hazacsábítására, nemzetközileg is versenyképes saját ipar kiépítésére és felfejlesztésére, az életszínvonal, az oktatás és egészségügy nyugati szintre emelésére, hazánk határainak és állampolgáraink biztonságának garantálására. 

Nyugati életszínvonal pedig elképzelhetetlen a nyugati kultúra nélkül: legfontosabb a demokrácia és jogállam helyreállítása, a fékek és ellensúlyok megerősítése, a korrupció felszámolása, az orosz és kínai érdekek helyett a magyar érdekek előtérbe helyezése és következetes képviselete. Ezzel rövidtávon hozzájutnánk a felfüggesztett uniós forrásokhoz, visszatérnének a nyugati befektetők, emelkednének a bérek, javulna az oktatás és egészségügy, ezáltal versenyképesebbé válna Magyarország és hazatérne a Nyugatra távozott magyarok egy jelentős hányada. A folyamat az euró bevezetésével, az Európai Ügyészséghez való csatlakozással, a korrupcióban érintett bűnözők elszámoltatásával és az elveszett nemzeti vagyon visszaszerzésével tovább gyorsítható. Hódmezővásárhelyen kicsiben már bebizonyítottuk, hogy a korrupció felszámolásával és a tiszta versennyel az adóteher és eladósodottság radikálisan csökkenthető, a vállalatok versenyképessége növelhető, a szociális védőháló kiterjesztésével pedig a lakosság leszakadó rétegeinek életszínvonala érdemben javítható (esélyteremtés az oktatáson keresztül, ingyenes tömegközlekedés, energiahatékonyság, zöld infrastruktúra, alulról szerveződő civil közösségek támogatása, független média, független egyházak).

Pártunk következetesen az Európai Unió és annak legnagyobb pártcsaládja, az Európai Néppárt álláspontját támogatja. Hittel valljuk, hogy Magyarország jövője nem a háborúpárti és egyre szegényebb diktatúrák, hanem a szabadság révén egyre nagyobb gazdagságot és emberi boldogságot biztosító nyugati, keresztény értékrendű országok szövetségében van.

Az interjút készítette:
Toók László Flórián
újságíró, a Közbeszéd főszerkesztője

Címlapkép: Márki-Zay Péter/Facebook

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?