Pletykafészek

Amiről senki nem tud: ezért nem éri el a talajt a wc-k ajtaja!

Most az egyik kis érdekességet vizsgáltuk meg: miért van úgy tervezve a nyilvános wc-k ajtaja, hogy egyik sem éri el a talajt? Ennek a tervezési döntésnek több érdekes és hasznos oka is lehet.

 

1.Láthatja mindenki, ha orvosi segítségre van szükség: A nyitott alsó rész lehetővé teszi, hogy a környéken lévők észrevegyék, ha valaki rosszul van vagy orvosi segítségre van szüksége. Ezáltal gyorsabban reagálhatnak a kritikus helyzetekre.

2.Láthatjuk üres-e: Egy pillantás alatt láthatjuk, hogy a wc foglalt vagy éppen szabad-e, anélkül, hogy be kellene kopognunk vagy várakoznunk kellene.

3.Segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól: A nyitott alsó rész lehetővé teszi a helyiség szellőzését, segítve ezzel a kellemetlen szagok gyorsabb eloszlatását.

4.A hosszabb ajtók drágábbak: Rövidebb ajtók tervezése és gyártása olcsóbb lehet, így a nyilvános wc-k tervezői azáltal is költséget takaríthatnak meg, hogy a wc-ajtók nem érik el a talajt.

5.Megakadályozza az olyan cselekvéseket, amelyekkel sokan nem értenek egyet: A nyitott alsó rész megakadályozza olyan cselekedetek elkövetését, amelyek zavarhatják vagy kellemetlenséget okozhatnak a többi wc-használónak.

6.Ha elromlana a zár, akkor is ki lehet jutni: Az alsó rész nyitva hagyása esetén, ha a zár elromlik vagy beragad, még mindig könnyen ki lehet jutni a helyiségből.

7.Ha elfogyott a wc papír, lehet kérni a kint lévőtől: A látható alsó rész lehetővé teszi, hogy szükség esetén kommunikáljunk a kint lévő emberekkel és kérjünk segítséget vagy wc papírt.

8.Csőtörés esetén nem árasztja el az egész helyiséget: Amennyiben a wc helyiségben csőtörés vagy egyéb vízszivárgás történik, az alsó rész nyitva hagyása megakadályozhatja, hogy az egész helyiség vízzel teljen meg.

Ezek az okok jól mutatják, hogy a látszólag egyszerű tervezési döntés mögött mennyi praktikus és hasznos szempont állhat. A nyilvános wc-k ajtajának kialakítása tehát nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is fontos szerepet tölt be. (via tudásfája)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük