Gazdaság

Olyan babaváró rally indulhat, amire még nem volt példa

Az elmúlt évben legalább 45 százalékkal visszaesett a babaváró iránti kereslet, 2024-ben viszont főnixként szárnyalva kezdheti az évet ez a családtámogatási termék – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Gergely Péter szerint, aki CSOK Plusz felvételében is gondolkodik, érdemes a lakásvásárlás önerejére felhasználható, immár a maximum 11 millió forintos babavárót már az év elején igényelnie.

Éven belüli csúcsa jutott tavaly novemberben a babaváró igénylése: a családok 33,6 milliárd forint értékben igényelték a támogatássá alakítható hitelt a bankoktól. Ugyanakkor szemmel is jól látható, hogy a feltételek változása – a 30 évnél idősebb hölgyek januártól már csak abban az esetben igényelhetik a babavárót ha igazolni tudják várandóságukat – nem okozott akkora előrehozott keresletet, hogy érdemben megmozgassa statisztikákat. Októberben és novemberben is három százalék alatt maradt a folyósítások éves növekedési üteme – emlékeztetett Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2022 augusztusát megelőzően a családtámogatási termék 2019-es megjelenésétől kezdve nem találunk olyan hónapot, amikor kisebb összegben vettek volna fel a babavárót, mint tavaly novemberben. Az év első 11 hónapjában folyósított 203,8 milliárd forint értékű babaváró több, mint 40 százalékkal marad el a 2022-es hasonló időszak 387 milliárdos összegétől. A termék megjelenését követő 2. hónapban, 2019 augusztusában egyetlen hónap alatt összehozta a piac mostani 11 hónapos teljesítményének közel 50 százalékát – akkor 114 milliárd forintnyi babavárót igényeltek a családok.

A piac 45 százaléka tűnt el tavaly

Gergely Péter szerint a 2023-as egész éves adatok még rosszabb képet mutatnak majd, hiszen 2022. decemberében valóban érdemi előrehozott keresletet generált az, hogy nagyon sokáig nem lehetett tudni további él-e és ha igen, milyen feltételekkel a babaváró támogatás.

A 2022-es évet záró utolsó hónapban minden idők 4. legnagyobb kihelyezését, 70,4 milliárd forintot adtak családoknak babaváró hitelként a pénzintézetek, ami több, mint kétszerese volt a novemberi 32,7 milliárdos kihelyezésnek. Ilyen szintű növekedést nem jeleztek vissza a bankok tavaly év végén, így pedig a BiztosDöntés.hu szakértőjének várakozása szerint 2023 egészének teljesítménye 45 százalékkal maradhat el a bázisév adatától.

Minden 5 hitelforint babaváró

Gergely Péter szerint a szerény folyósítás ellenére ugyanakkor a babaváró a lakossági hitelezésen belül 2023 őszére visszanyerte a 2021-re jellemző piaci részarányát. Októberben és novemberben a családoknak folyósított nem folyószámla jellegű hitelek között minden ötödik forint babaváró formájában került a háztartásokhoz. Ehhez persze a továbbra is szerény mértékű lakáshitelezési teljesítményre is szükség volt.

Sikerév lesz 2024

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024 elején bizonyosan a babaváró sikereiről szólnak majd a tudósítások.

Ezt önmagában garantálja, hogy az elmúlt év első hónapjaiban a 2022 decemberi hatalmas érdeklődésnek köszönhetően drasztikusan visszaesett a babaváró folyósítása – 2023 januárban az előző havi érték tizedére esett és alig 7 milliárdos volt az igénylések összege. Ennek következtében az éves növekedési ütem önmagában magas lehet.

Gergely Péter szerint önmagában támaszt ad majd a növekedésnek az, hogy a babaváróban igényelhető hitel összege 10 százalékkal 11 millió forintra nőt januártól – márpedig az igénylők több mint 95 százalékkal maximális támogatást igényel.

Saját pénz nélkül lehet 61 milliós lakása a fiataloknak

Emellett pedig nem elhanyagolható tényező az, hogy a a családtámogatási rendszer idei feltételei szerint a babaváró összege önmagában alkalmas arra, hogy 100%-ban elegendő önerő legyen a CSOK Plusz konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni akaró fiatal családoknak, hiszen a feltételek szerint az első lakást vásárlóknak a konstrukció igénybevételével elegendő 10 százalék önerőt felmutatni.

Mindez azt jelent, hogy a 11 milliós Babaváró összeggel számolva a fiatalok egyetlen forint saját erő nélkül tudnak majd maximálisan 61 millió forint értékű ingatlanokat megvásárolni – emlékeztetett Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos CSOK Plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembevéve elegendő lehet 700 ezer forintos nettó kereslet igazolása. Ez önmagában nem megugorhatatlan feladat a családoknak, hiszen a KSH kimutatása szerint a nettó átlagbér 389 300 forint volt 2023. októberében.

Persze, közbeszólhat, hogy a bankok saját kockázatuk csökkentésére a babavárón túl is igényt tartanak valamekkora önerőre, ám a pénzügyi szakértő szerint a verseny a családtámogatások piacán akkora lesz, hogy a fiatalok egészen biztosan találnak majd olyan pénzintézetet, amely pusztán a jövedelem alapján elfogadja a babavárót önerőként.

A feltételek alapján ugyanakkor a CSOK Plusz felvételében gondolkodó családoknak mihamarabb igényelniük kell a babavárót, hiszen a feltételek szerint az csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerőként bármilyen – így CSOK Plusz – hitel felvételéhez is – emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Címlapkép: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?