Gazdaság

Egész erdőket ültet a MagNet Bank

A MagNet Bank 2019. szeptemberében jelentette be, hogy elindítja nagyívű 1 ügyfél = 1 fa Faültetési Programját, és ennek keretében az elmúlt négy évben minden meglévő ügyfele nevében ültetett egy facsemetét, így 2019-2022 között egész erdők – szám szerint 50 000 facsemete elültetéséről gondoskodott – tájékoztatta a Bank a Közbeszédet.

Erdőültetési Programjának keretén belül 2023-2024 között – két ütemben – összesen további 17 500 fa elültetését vállalta a közösségi pénzintézet. A tervezett mennyiség első 1260 csemetéjét 2023. november 18-án második közösségi faültetési eseményén, önkéntesek, a Bank munkavállalói és ügyfélkörének bevonásával ültette el a Bakonyerdő Zrt. gondozásában levő Pápa melletti erdőterületen, állandó partnere, az Erdőmentők Alapítvány és a házigazda Bakonyerdő Zrt. munkatársainak szakértő közreműködésével.

Boldog 4. születésnapot, MagNet Tölgyes!

A négy éve útjára indított kezdeményezés során 2019 – 2021. között összesen 40 000 facsemete lelt otthonra az Ócsai láperdőben, és az Ipoly völgyben levő nagykőrösi Pusztai Tölgyesekben. Ezen felül a MagNet 2022-ben 10 ezer facsemetével gazdagította Magyarország erdeit. A Magyar Bankszövetség A JÓTETT Bank- ZÖLD SZÍV Programban való kiemelkedő részvétele elismeréseként a Fenntartható környezet 4 faleveles banki támogatója emblémát adományozta a MagNet Banknak.

Molnár Csaba, a MagNet Bank Közösségfejlesztési Igazgatója szerint – „Úgy látjuk, hogy a bankszektor követi példánkat, kisebb-nagyobb faültetési akcióikkal. Nagyon örülünk, hogy egész erdőket telepítő kezdeményezéseinkkel más pénzintézeteket is inspirálunk, a jövő generációiért való felelős gondolkodásra és tettekre való áttérésben.”

Miért pont 17500 fa?

A Sopron Bank felvásárlásával, és a 2022-es ügyfélszám növekedésének összegéből adódott össze a két évre tervezett ültetési mennyiség. A Magyarország erdőterületeit már 50 000 fával gazdagító pénzintézet az erdők nagy részének elültetését a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén végzi, az Erdőmentők Alapítvány, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával összefogva.

„Hisszük, hogy az erdők és a bennük élő vadvilág rezervációja jelenti az egyetlen kiutat a globális ökológiai katasztrófából, ez a faültetés ebben óriási segítséget jelent” – mondja Csanádi Viktor, az Erdőmentők Alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetője.

Harmadik közösségi erdőültetési eseményére készül a MagNet Bank

A közösségi pénzintézet a Budapesthez közeli Ócsán folytatja az erdőültetést önkéntesek bevonásával, 2024. koratavaszán, amelyre szeretettel várja az érdeklődő erdő,- és természetbarát közönséget.

Hol kezdődik valójában a vállalatok felelőssége a klímaváltozás körül kialakult aggodalmak kezelésében?

A klímaváltozás miatti növekvő aggodalmaknak egyre nagyobb hatása van a vállalatokra, , hogy ne hárítsák el a figyelmet a fenntarthatósággal kapcsolatos legégetőbb kérdésekről.

„Bár a faültetésünk valóságos pozitív hatást gyakorol környezetünkre, ez mindössze egy kiegészítő területe fő tevékenységünknek. A valódi társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság a banki szférában azon látszik meg, hogy milyen célokra nyújtunk hitelt. Amikor érték alapú pénzintézetként olyan területeket támogatunk pénzügyi eszközökkel, mint napelemparkok, elektromos mobilitás, alternatív oktatási intézmények vagy biogazdaságok, akkor a fő tevékenységünk és a támogatott ügyek között nincs éles határ. A bank olyan hitelcélokat valósít meg, amelyekkel mind a bank, mind az ügyfelek egyetértenek, akik bennünket választanak pénzügyeik intézésére” – mondja Fáy Zsolt, a MagNet Bank elnöke.

Mivel a pénzintézeteknek kiemelt szerep jut a vagyonok újraelosztásában, kulcsfontosságú, hogy szoros kontrollt gyakoroljanak annak érdekében, hogy a fenntarthatóságot támogató szektorok erősödjenek, míg a káros hatásokkal járó területek visszaszoruljanak források hiányában.

Elegendő, ha néhány fát ültetünk vagy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket?

Valódi változás elérése elképzelhetetlen a fogyasztók tudatos döntései nélkül. A fogyasztóknak kulcsszerepe van abban, hogy a vállalatoktól felelősebb működést követeljenek meg a választásaikkal. Ha a bank példáját vesszük alapul, kevesen gondolkodnak el azon, hogy a bankban elhelyezett pénzük valójában “dolgozik”, amikor a bank hitelekbe fekteti be, lehetővé téve valakinek, hogy megvalósítsa terveit. Azonban lényeges, hogy az ilyen támogatott projektek milyen társadalmi és környezeti előnyökkel vagy éppen károkkal járnak. A MagNet Bank ügyfelei például választhatnak, hogy melyik hitelfelvevőt vagy szektort támogatják megtakarításaikkal, és dönthetnek arról is, milyen ügyek kapjanak támogatást.

A bank évente tájékoztatja ügyfeleit arról, milyen mértékben járultak hozzá a nyereséghez, és egy részüket felajánlhatják egy általuk kiválasztott társadalmi szervezet kiemelt projektjének támogatására. Ezáltal befolyásolhatják, hogy milyen ügyek kapjanak lehetőséget a megvalósulásra.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?