Gazdaság

Kiderült, mennyi készpénzt tartanak a magyarok – rengeteg kamatról mondanak le

Két és félszer annyi készpénze van a háztartásoknak, mint tíz évvel ezelőtt. Ha ezt a készpénzt mindenki lekötné egy évre, az 110.500 forint plusz bevételt jelentene egy háztartásra vetítve. Ennek hiányában azonban a pénz folyamatosan veszít az értékéből az infláció miatt – derül ki a money.hu elemzéséből, melyet szerdán közöltek a Közbeszéddel.

“Minél alacsonyabb egy háztartás vagyona, annál nagyobb arányban jelenik meg a készpénz az eszközeik között” – mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háztartások pénzügyi adatairól szóló friss, januárban publikált elemzése alapján, melynek keretében 340 település 6032 háztartásában tartottak felmérést a 2020-as évben.

A legvagyonosabb tíz százaléknál a készpénz aránya mindössze 2 százalék, a legszegényebb vagyoni tizedben viszont a 10 százalékot is eléri. Összegszerűen ez 4,3 millió, illetve 540 ezer forintot jelent a legfelső és legalsó vagyoni rétegek esetében. Egy háztartásra átlagosan 1,5 millió forint készpénz jutott a jegybanki felmérés szerint. A háztartásoknál lévő készpénz mennyisége összefügg a háztartástagok életkorával, illetve a háztartás összetételével, a háztartástagok számával is. Minél idősebbek a háztartás tagjai, annál több készpénzt tartanak.

Mennyi kamattól esnek el a háztartások a készpénz miatt?

“2013 óta minden évben folyamatosan nőtt a háztartások készpénzállománya, 2023. szeptemberében azonban hosszú idő után először csökkent ez az érték. Ennek oka lehetett a magas infláció, az emiatt megugró kiadások, a tartalékok felélése, ugyanakkor a készpénz egy része lekötött betétekbe, állampapírokba és egyéb megtakarításokba kerülhetett” – magyarázta a money.hu szakértője.

Ez a 6501 milliárd forintos készpénzállomány azonban még így is két és félszerese a tíz évvel korábbi értéknek. Bár megtakarításnak tűnhet, valójában a készpénznek nincs kamata vagy hozama, és az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből.

money.hu betétkalkulátora szerint akad olyan bank, amely 13 hónap lekötés esetén 8,72 százalék éves kamatot fizet egy lekötött betétre. A 2023. szeptemberi, 6501 milliárd forintos készpénzállományt alapul véve egy ilyen lekötésnél 442 milliárd forint kamat keletkezne a kamatadó és a szocho levonása után. Négymillió háztartással számolva ez 110.500 forint plusz bevételt jelentene minden magyar háztartásnak.

Ahogy azt már említettük, a készpénzállomány nem egyenletesen oszlik el a társadalmi rétegek között (az MNB szerint a felső 10 százalék a nettó vagyon 51 százalékát birtokolja), és a gyakorlatban likvid, azaz nem lekötött, könnyen hozzáférhető pénzre is szükség van. Erre megoldás lehet egy megtakarítási számla, aminél nincs szükség a pénz lekötésére, csak egyszerűen a számlán kell tartani, és ezért látra szóló, azaz napi kamatot fizetnek. Ilyen módon akár 5,9 százalék kamatot lehet elérni.

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?