Gazdaság

Könnyűszerkezetes épületek: Miért válassza a fémet a fa helyett?

Könnyűszerkezetes épület? Miért? Hogyan? Mutatjuk.

A román piacot már meghódította a MEXI Steel által alkalmazott gyors, környezetbarát és megfizethető építési technológia, amely idén tavasztól Magyarországon is elérhető.

A CONSTRUMA 2024 kiállításon bemutatkozó, nagyváradi7 központú vállalat azt ígéri: aki megismeri a könnyű fémszerkezetes építkezés előnyeit, többé nem akar majd más módon építkezni.

“Régóta megfigyelhető a tengerentúlon az a tendencia, hogy egyre inkább teret veszít a hagyományos, fa könnyűszerkezes építési technológia ” – hangsúlyozta a MEXI Steel magyarországi képviselője.

Az acélszerkezetű épületek akár 60-70 százalékkal könnyebbek, mint a fából készült szerkezetek, 150 év az élettartamuk, nem deformálódnak, és nem támadják meg a rágcsálók sem. Természetesen egy esetleges tűzvésznek is jobban ellenállnak, illetve a földrengésállóságuk is kitűnő. A fémszerkezetű épületeknek már hagyománya van Amerikában és Ausztráliában, a technológia fokozatosan felváltotta a faszerkezeteket. Ezzel a módszerrel egy ház felépítésének ideje akár 50-60 százalékkal is rövidebb lehet a hagyományos építkezéshez képes.

„Cégünk innovációja az egyedi igények alapján legyártott acélszerkezet, vagyis egyfajta könnyűszerkezetes építőanyag, amellyel könnyedén és gyorsan felhúzhatók hatalmas méretű csarnokok, családi házak, de gyártunk napelemtartó szerkezeteket és carportokat is – mondta Popper Péter. „A vállalat kiváló minőségű, kompakt, osztrák alapanyaggal dolgozik, amelynek számtalan jó tulajdonsága közül kiemelkedik az időtállóság.”

Az egykor Romulus Gábor (+) által alapított MEXI Steel 12 éve, 3 fővel indult, jelenleg 32 főt foglalkoztató vállalkozás, amely világszínvonalú gyártósorral rendelkezik. A cég erőssége a fiatal, dinamikus és tapasztalt – magyarországi jogosultsággal is rendelkező – tervező csapat, amely minden felmerülő műszaki problémára szállítja a megoldást.

A nemzetközi jelenlét projekt alapon eddig is megvalósult, több száz családi ház épült MEXI-szerkezettel a cég által kínált típustervek, vagy egyedi tervek alapján, de teljesítettek megrendeléseket Magyarországon, Olaszországban, Franciaországban, Norvégiában, Németországban sőt Korzikán és Izlandon is. A cég most önálló képviselettel is megnyitja kapuit a nyugati piacok felé, ennek első helyszíneként Magyarországot választotta.

„Bár sokszor megfigyelhető a kezdeti idegenkedés, amikor könnyűszerkezetes építkezésről beszélünk, de a külföldi példák, a gyorsaság, az ár/érték arány, a környezetbarát, innovatív technológia, rövid idő alatt meggyőzi a kétkedőket is” – tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: MEXI Steel

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük