Belföld

Márki-Zay: Nincs információm róla, hogy külföldről támogatják-e Karácsony kampányát

Márki-Zay Péternek semmilyen információja nincs arról, hogy támogatnák-e Karácsony Gergely kampányát külföldről, de sok sikert kíván neki és az ellenzéknek az önkormányzati választáson, Budapesten.

A politikus kijelentette: „míg a Fideszt korábban Soros, bennünket csak a külföldön élő magyarok támogattak”. Az egyesült ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje az ATV Start Szigorlat című műsorában arról is beszélt: továbbra is árulónak tartja Ungár Pétert, aki szerinte „teljesen a Fidesz hatása alatt van és nem azon dolgozik, hogyan lehetne rendszert váltani”.

Márki-Zay Péternek semmilyen információja nincs arról, hogy támogatnák-e Karácsony Gergely kampányát külföldről, de sok sikert kíván neki és az ellenzéknek az önkormányzati választáson Budapesten. Ezt mondta az egyesült ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje az ATV Start Szigorlat című műsorában. Márki-Zay szerint „míg Orbán Viktort és s Fideszt Soros, illetve az Európai Néppárt támogatta annak idején, bennünket csak a külföldön élő magyarok támogattak, még a titkosszolgálat sem tudta bebizonyítani az ellenkezőjét”.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a ’22-ben együtt indult ellenzék a még be nem nyújtott Szuverenitásvédelmi törvénynek is megfelelt volna, „hiszen a pártokhoz nem jutott külföldi pénz, ezt még a titkosszolgálatok is megállapították”.

A Fidesz évek óta azzal foglalkozik, hogy az ellenzéktől mindenféle forrásokat megvon és ez a folyamat megy tovább – mondta. Hozzátette: „Egy diktatúrában egyébként lényegtelen kérdés, hogy mennyi pénzből, hogyan kampányol az ellenzék, hiszen a választási rendszer automatikusan azt adja, hogy mindig a Fidesz fog nyerni. Ez mellékes kérdés ahhoz képest, hogy mikor lesz esély egyszer egy olyan választást rendezni Magyarországon, ami valóban szabad és nem automatikusan a Fidesz fogja megnyerni”.

Az ellenzék egy jórészének Rogán Antal és csapata mondja meg, hogy miről beszélhet és miről nem, „vannak olyan árulók, akik teljesen a Fidesz hatása alatt vannak, például Ungár Péter”, ezekkel az ellenzéknek nincs dolga a jövőben – jelentette ki Márki-Zay az ATV Startban. Szerinte az LMP társelnöke nem azon dolgozik, hogyan lehet rendszert váltani, hanem megmagyarázza az embereknek azt a hazugságot, hogy itt tulajdonképpen demokrácia van és egy jobb jelölttel, jobb programmal 2026-ban le lehet váltani Orbán Viktort. A választási törvény, az alkotmány és a médiaviszonyok bebetonozzák Orbán hatalmát, nekünk azon kell dolgoznunk, hogy ezeket megváltoztassuk – tette hozzá.

Az ellenzék korábbi kormányfő-jelöltje szerint a DK-nak sohasem volt az ellenzéken belül többsége, a Fidesz 15 éve felépítette azt a narratívát, hogy Orbánnál is nagyobb rossz Gyurcsány, ez tartja őket hatalmon – mondta.

Az ellenzéknek akkor volt a legtöbb esélye Orbánnal szemben, ha nem a DK elnöke, vagy felesége indul a választáson, ebben értett egyet az ellenzéki szavazók kétharmada – jelentette ki Márki-Zay. Az önkormányzati választások kapcsán a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint helyben meg kellene állapodniuk az ellenzéki pártoknak, ha ez nem megy, akkor előválasztáson kellene kiválasztaniuk az esélyes jelöltet. Azok az ellenzékiek, akik például Miskolcon ezt kockáztatják és az egyik sikeres ellenzéki várost a Fidesz kezére játszanák, azok igenis árulók – jelentette ki. Márki-Zay Péter hozzátette: ha Hódmezővásárhelyen lesz előválasztás, természetesen elindul azon.

A beszélgetés videója itt tekinthető meg:

Címlapkép: ATV Start/képernyőfotó

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?