Belföld

Balog Zoltán most azért teper, hogy az egyházon belül erős maradjon

Intenzív kampányt folytat saját egyházkerületén belül a kegyelmi botrány után a zsinati elnöki székéből távozni kényszerült Balog Zoltán, hogy a református egyházon belül megmaradt pozícióját fenntartsa. Noha a kegyelmi botrány alaposan megtépázta az egyházat, a függőségi viszony olyan erős, hogy jó eséllyel Balog meg tudja őrizni az informális befolyását úgy is, hogy már nem ő a zsinat első embere – írja a hvg360.hu.

Nem múlt el nyomtalanul a politikai közéletet felkavaró úgynevezett kegyelmi botrány a református egyházon belül, a kérdés a mai napig megosztja nem csak a híveket, de a lelkészeket, presbitereket és az egyház alsóbb és felsőbb szintjén lévő vezetőit is – derült ki azokból a háttérbeszélgetésekből, amelyeket az elmúlt napokban a hvg360 több érintettel folytatott.

Leginkább a református “brandet” érte kár, ezt az egyházat ugyanis korábban sosem hozták összefüggésbe pedofil üggyel, ellentétben a katolikus egyházzal.

Igaz ez akkor is, ha ezúttal a pedofília csak közvetve jelenik meg, mivel az egyház (egykori) vezetője egy olyan ember kegyelmi ügyében lobbizott, aki maga ugyan nem pedofil, de falazott egy pedofilnak.

Miután kiderült, hogy a kegyelmi ügyben Balog Zoltán lobbizott Novák Katalinnál, és a botrányban az államfő és a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is lemondott, minden szem a református egyház vezetőjére szegeződött. Balog először úgy érezte, elég, ha a saját egyházától kér bocsánatot, de marad zsinati elnök, ám ekkor olyan nyomás nehezedett rá egyházi szereplőkön kívül a kormányzati propaganda és a Fidesz holdudvarának irányából is, hogy végül a zsinati posztjáról lemondott. Viszont továbbra is püspökként vezeti a Dunamelléki Református Egyházkerületet. Látva, hogy döntése mennyire megosztó, a saját egyházkerületében kezdett intenzív kampányba. Nem áll meg azonban itt, hanem az egész országban kampányolni akar, gyakorlatilag önmagáért. (…) (via hvg360.hu)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?