Belföld

Hazánk az utolsó előtti helyen áll az EU nemi egyenjogúságot mérő indexén

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete tíz éve készíti el a nemek közötti egyenlőség mutatóját, ami azt rangsorolja, hogy az egyes országokban mennyire valósul meg a nők és férfiak egyenjogúsága – írja az atlatszo.hu.

A 2023-as jelentésből kiderül, hogy hazánk helyzete nem túl rózsás: a magyar nők 28 százalékkal keresnek kevesebbet a munkahelyükön, mint a férfiak, a parlamenti képviselők nemi megoszlásában pedig évek óta Európa utolsó helyén állunk.

Az Európai Unióban a nők és a férfiak egyenlőségét minden területen biztosítani kell, ezt a magyar Alaptörvény is kimondja. A nemek közötti egyenlőséget vizsgáló uniós kutatás eredményei ugyanakkor rácáfolnak erre: az adatok alapján Magyarország jóval az uniós átlag alatt teljesített. Egy területen pedig a lista utolsó helyére szorultunk: nincs más európai ország, ahol olyan kevés nő van hatalmi pozícióban a politikában, mint nálunk.

Magyarország 57,3 pontot kapott a 100-ból, ami a lista utolsó előtti, 26. helyére volt csak elég. Egyedül Romániánál értünk el jobb pontszámot. (via Átlátszó)

Fotó: kormany.hu

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?