Belföld

Van képe hozzá! – Rétvári Bence újra a kormányt ünnepli

Miközben lassan már nem csak Európa, de az egész művelt világ is a magyar pedagógusok kiszolgáltatottságával jogfosztottságával van tele, Rétvári államtitkár az egyre inkább leépülő magyar pedagógus képzést ünnepli, csak azért, mert az elmúlt évi mélypont után valamivel több fiatal jelentkezett a tanárszakokra.

Kormányzati univerzumból nézve: Rétvári Bence szerint az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám – jelezte.

Az idei tíz és fél ezer felvett pedagógushallgatói létszám jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer, vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer – mondta Rétvári Bence.

“Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy “az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen”.

Pofátlan hazugság cunami

Az államtitkár kijelentette:

“a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják. A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság pont ennek az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak”. (…)  Hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb”

– fogalmazott Rétvári Bence. Kitért arra: az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket – tette hozzá.

“Akinek ennyi jó kevés azt érje gáncs és megvetés”

“Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés”

(via Városi Kurír, Pálmai Tamás)

Ezzel szemben….

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?