Külpol

Ismét kötelező a maszkviselés a katalán egészségügyi intézményekben

Ismét kötelező a maszkviselés szerdától minden egészségügyi intézményben a kelet-spanyolországi Katalóniában, ahol a légúti fertőzések számának megugrása miatt legkevesebb négy kórházban elhalasztják a nem sürgős műtéteket.

A katalán autonóm régió hivatalos közlönyében megjelent rendelkezés szerint mostantól legkevesebb 15 napon keresztül mindenkinek maszkot kell hordania, aki bármilyen kórházba vagy szakrendelőbe belép. Az intézkedés alól a hat évnél fiatalabb gyerekek mentesülnek.

“Az elmúlt hetekben az epidemiológiai adatok az akut légúti fertőzések jelentős növekedését mutatták” – indokolta Manel Balcells katalán egészségügyi tárcavezető a döntést, melynek célja a fertőzések visszaszorítása.

Mivel most az egészségügyi intézményekben prioritást élvez a légzési elégtelenségben szenvedő betegek ellátása, a férőhelyek felszabadítása érdekében a halasztható sebészeti beavatkozásokat átütemezték több kórházban is.

Katalónia mellett további öt spanyol tartomány, Valencia, Murcia, Aragónia és a Kanári-szigetek döntött eddig arról, hogy visszatér a kötelező maszkviseléshez az egészségügyben.

A hét elején a spanyol egészségügyi minisztérium egyeztetést tartott a régiókkal az intézkedés általános bevezetéséről. Sajtóinformációk várható, hogy az egész országban elrendelik a maszkviselési kötelezettséget az egészségügyi intézményekben.

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük