Külpol

Újra életbe lépett az 1864-es abortusztilalom

Az arizonai legfelsőbb bíróság úgy határozott, újra életbe lépteti az 1864-es, szinte minden abortuszt tiltó törvényt, de 14 napig nem kötelezi az államot a betartására, így van idő a törvény felfüggesztését kérni egy állami bíróságon – írja a Guardian.

A legfelsőbb bíróság döntésének értelmében Arizona újra érvényesítheti az 1864-es, majdnem teljes abortusztilalmat, amelyet először még akkor fogadtak el, amikor Arizona nem is volt állam, és amelynek évtizedekig szüneteltették a végrehajtását a az amerikai legfelsőbb bíróság 1973-as Roe v. Wade ítélete után. Az abortusz szigorítása a szövetségi ítélet (ami az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét jelentette) 2022-es eltörlése után indult meg az Egyesült Államok több államában.

Arizonában az utóbbi hónapokban lángolt fel az abortuszjogok körüli vita, miután civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy (Franciaországhoz hasonlóan) az állam alkotmányában rögzítsék az abortuszhoz való jogot. Ha sikerrel járnak, az alkotmány kimondaná, hogy Arizonában az embereknek „alapvető joguk van az abortuszhoz”, és hogy az állam nem próbálhatja meg korlátozni ezt a jogot a terhesség 24. hete előtt. A szervezők szerint már most bőven túllépték a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírásszámot. A Roe v. Wade bukása óta számos államban tartottak abortusszal kapcsolatos szavazást, és eddig minden államban – köztük olyan republikánus fellegvárakban is, mint Kansas és Kentucky – az abortuszjogok támogatói győzedelmeskedtek.

Az 1864-es, az abortuszt szinte teljesen tiltó abortusztörvény most az állam legfelsőbb bíróságának újra érvényesíthető Arizonában, igaz, a 14 napos türelmi idő lehetőséget adhat a az érdekvédelmi csoportoknak arra, hogy egy alacsonyabb szintű bíróságon kérjék a törvény újbóli felfüggesztését, ami elodázhatja a tényleges hatályba lépést.

Kris Mayes, Arizona demokrata párti főügyésze viszont már most megfogadta, hogy nem fog egyetlen orvost vagy nőt sem felelősségre vonni az 1864-es tilalom alapján.

„A mai döntés egy olyan törvény újbóli bevezetéséről, amely abból az időből származik, amikor Arizona még nem volt állam, tombolt a polgárháború, és a nők még csak nem is szavazhattak, úgy vonul majd be a történelembe, mint államunk szégyenfoltja” – nyilatkozta Mayes.

Katie Hobbs, Arizona szintén demokrata kormányzója „sötét napnak” nevezte a legfelsőbb bíróság ítéletének napját, és arra kérte az abortuszjogok támogatóit, hogy novemberben hallassák hangjukat (Arizona egyike lehet annak a tucatnyi államnak, ahol a választók novemberben közvetlenül szavazhatnak az abortuszhoz való jogról). Hobbs azt is megígérte, hogy mindent megtesz a reproduktív ellátáshoz való hozzáférés megőrzése érdekében az államban.

A kormányzó tavaly átfogó rendeletet adott ki, amely megtiltotta a megyei ügyészeknek, hogy büntetőeljárást indítsanak az abortuszt kérő nők és az azt végző orvosok ellen – ez az intézkedése a legfelsőbb bíróság keddi döntése értelmében a jövőben támadható lesz a bíróságon.

Az 1864-es tilalom érvényesítéséig Arizonában a terhesség 15. hetéig lehet legálisan abortuszt végezni. Az 1864-es tilalom értelmében viszont illegális egy terhes nő „vetélésének elősegítése”. A törvény csak a nő életének megmentése érdekében engedélyezi az abortuszt, és nem tesz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sem.

Az arizonai abortusztilalom visszaállítása szinte azonnal kampánytéma lett, Kamala Harris demokrata alelnök például Donald Trump egykori republikánus elnök és jelenlegi elnökjelölt felelősségét hangsúlyozta, aki az elnöksége idején nevezte ki azokat a bírákat, akik az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában végül megszavazták a Roe v. Wade eltörlését. (via telex.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények