Külpol

Háromszor tört ki egy vulkán három órán belül Indonéziában

Három órán belül háromszor tört ki a Lumajang és Malang körzetek határán fekvő indinéz vulkán, a Mount Semeru szombaton.

Az első kitörés helyi idő szerint 5 óra 44 perckor történt, amelyet egy második kitörés követett 7 óra 28 perckor, majd egy harmadik 8 óra 7 perckor – számolt be a Mount Semeru megfigyelőállomás tisztje, Ghufron Alwi szombati jelentésében.

A kitörési oszlop magassága a megfigyelések szerint mintegy 6–700 méterrel a csúcs felett volt

– idézi a Tempo.

A Mount Semeru továbbra is III. riasztási fokozatban van, vagyis az embereknek tilos megközelíteniük a délkeleti szektort.

A Besuk Kobokan mentén a folyóparttól 500 méteren belül nem végezhetnek tevékenységet az emberek, mivel a forró felhők és a lávafolyamok terjeszkedése a csúcstól 17 kilométeres távolságig terjedhet.

A lakosságnak azt is tanácsolják, hogy a Semeru hegy csúcsáról eredő folyók és völgyek mentén, különösen a Besuk Kobokan, Besuk Bang, Besuk Kembar és Besuk Sat mentén, legyenek tudatában a forró felhők és lávalavinák lehetőségének.

A környéken összesen 129 kitörést jegyeztek fel január 1. és március 23. között – derül ki az Energiaügyi és Ásványi Erőforrások Minisztériumának jelentéséből, amelyet a Vulkanológiai és Földtani Katasztrófamérséklő Központ (PVMBG) közölt. (via index.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények