Belföld

Így segítenek napi szinten a DK polgármesterei kerületi szinten a bántalmazott nőkön + VIDEÓ

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a Demokratikus Koalíció polgármesterei szólaltak fel a családon belüli erőszak ellen.

Ez egy olyan probléma, amiről mindenki tud, a törvényhozók közül mégis csak kevesen vesznek róla tudomást – tájékoztatták a Közbeszédet. A DK közlése szerint a magyar kormány tagjai nőellenes nyilatkozataikkal és bántalmazópárti intézkedéseikkel csak tovább súlyosbítják a problémákat, a párt polgármesterei azonban a bántalmazott nők megsegítésében is kiemelkedő szerepet kapnak.

  • III. kerület 2022 októberében indította el áldozatsegítő programját, melynek az ismeretterjesztésen kívül célja az is, hogy tabumentesítsék a nők elleni erőszakot. Szociális munkásokat, védőnőket, háziorvosokat, rendőröket képeztek a témában, és elindították jogsegélyszolgálatukat a családsegítő intézményünk segítségével.
  • VII. kerület telefonon és személyesen is segítséget nyújt a bántalmazottaknak, valamint a bántalmazó kapcsolatokból való menekülésben is segít. Az önkormányzat számos üresen álló ingatlant újított fel 300 millió forintból, ahová hamarosan beköltözhetnek a családok. A Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ krízisszekrényt is felszerelt a központ számára, amelyben tisztálkodó szerek, higiéniai termékek, pelenka, tartós élelmiszer és bébiétel is rendelkezésre áll egy-egy hirtelen megoldásra váró eset kapcsán. Emellett az önkormányzat munkatársai szinte kivétel nélkül részt vettek a NANE Nők a Nőkért Az Erőszak Ellen Egyesület által szervezett képzésen, amely kifejezetten az áldozatokkal végzett munkára fókuszált.
  • XV. kerület egy figyelemfelhívó kampányt indított el, 200 plakátot helyeztek ki a kerület főbb pontjain és intézményeiben, valamint a kerületi újságnak egy nyolcoldalas mellékletében. Krízishelyzetben a kerületi lakók segítségért fordulhatnak a Család- és Gyermekjóléti Központhoz, akik a megfelelő szakemberek bevonásával tudnak segítséget nyújtani, miközben védett lakásainkban biztonságra lelhetnek azok, akikre veszély leselkedik a saját otthonukban.
  • Újbuda Humán Szolgáltató Központjának egyik legfontosabb feladata, hogy támogatást nyújtson a bántalmazott nőknek a kerületben. Ennek része, hogy éjjel-nappal hívható krízis telefonszámot tartanak fent, pszichológia és jogi segítséget is nyújtanak. A lakókörnyezetből való kiemelést a Családok Átmeneti Otthona biztosítja, ahol 16 fő elszállásolására van lehetőség. Emellett az Országos Kríziskezelő szervezettel is együttműködik a kerület, hogy szükség eseten az ország távolabbi pontjaira is el tudják menekíteni a bántalmazott sértetteket.
  • XVIII. kerület jelenleg is több mint 100 olyan ügyben működik közre, ahol nők vagy gyermekekkel szembeni bántalmazás történt. Komplex segítségnyújtással állnak az érintettek rendelkezésére, beleértve a kimenekítést és a védett házakban való elhelyezést. Azonnali jogi vagy pszichológiai támogatást tudnak biztosítani, gondoskodnak az élelmezésükről, ruházattal történő ellátásról.

A párt tájékoztatása szerint a Demokratikus Koalícióban fontos, hogy segítséget nyújtsanak az elesetteknek, hiszen mint azt ismertették: ez a szociáldemokrata fordulat alapja, amire a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány készül. Van segítség!

Címlapkép: Pixabay, illusztráció

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük