Belföld

Orbán: „Nőügyekkel nem foglalkozom” – A Karmelita előtt tartott megemlékezést a Momentum és több civil szervezet

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ezért a Momentum és női civil szervezet is a Karmelita előtt emlékezett meg az áldozatokról.

A megemlékezésen felszólalt a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin és elmondta: „Ma átlagosan Magyarországon hetente 1 magyar nő hal meg erőszakos bűncselekmény miatt. Ezért követeljük a magyar kormánytól, hogy szigorítsa a távolságtartási szabályozást és indítson kampányt, amely erre a súlyos problémára hívja fel a figyelmet.”

Az eseményen a résztvevők két molinót is kihelyeztek a Karmelita előtt található kordonra, amelyekkel a nők elleni erőszak megszüntetésének fontosságára és a kormány tétlenségre hívták fel a figyelmet. A molinókon olvasható Orbán Viktor azon mondása is, ami így szól: “Nőügyekkel nem foglalkozom.”

„35 verést szenved el egy magyar nő átlagosan, mielőtt segítséget kap. Az erőszakos bűncselekmények mindössze 0,1%-a jut el büntetőfeljelentésig. Ezt nem hagyhatjuk annyiban” – hangzott el a civil demonstrálóktól.

Gelencsér Ferenc, Orosz Anna és Sebők Éva továbbá elmondták: „A Momentum foglalkozik nőügyekkel. Ezért is vagyunk ma itt, mert szeretnénk elérni azt, hogy a Holnap Magyarországán ennél biztonságosabb és megbecsültebb környezetben élhessen mindenki! Tegnap két határozati javaslatot nyújtottunk be az Országgyűlésnek a nők védelme érdekében. Általánosabban megfogalmazott határozati javaslatunkban azt kérjük az Országgyűléstől hogy szólítsa fel a Kormányt, hogy lépjen fel határozottan és hatékonyan a jellemzően vagy kizárólagosan nőket érintő erőszakformák ellen. Külön határozati javaslatban hívjuk fel a figyelmet a kényszerláthatás kiemelten problémás gyakorlatára.”

A megemlékezés 52 mécses meggyújtásával ért véget.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?