Belföld

Márki-Zay Péter fair és korrekt javaslatot tett a pártoknak: „Legyen előválasztás!”

Az előválasztás nem csupán egy kampány, hanem a magyar történelem egyik legnagyobb újítása és a demokratikus folyamatok egyik leginnovatívabb formája – erről Márki-Zay Péter írt Facebook-bejegyzésében.

A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke szerint, a sikeres előválasztás nem csak jelöltekről szól, hanem azokról az emberekről, akik hisznek a demokráciában és Magyarország jövőjében. Egy olyan platform, ahol a polgárok hangja hallatszik, és lehetőséget kapnak arra, hogy kifejezzék a véleményüket és igényeiket.

Hangsúlyozta, az előválasztásra továbbra is szükség van, hiszen ez az intézmény képes arra, hogy a jövő évi önkormányzati választásokra kiválasszuk azokat az alkalmas jelölteket, akiket a helyben élők kijelölnek arra, hogy a Fidesz kihívói legyenek, valamint hogy az ellenzéki szavazatokat ne osszuk meg. Mindezek mellett rengeteg más előnnyel is bír az előválasztás intézménye – írja a pártelnök.

Márki Zay 5 pontban foglalta össze meglátásait:

Demokratikus részvétel: Az előválasztás lehetővé teszi a polgároknak, hogy részt vegyenek a politikai folyamatokban, és közvetlen módon vegyenek részt a jelölt kiválasztásában. Ez növelheti a politikai részvételt és a demokratikus folyamatokat.

Többféle választási lehetőség: Az előválasztás során a választók szélesebb körű választási lehetőségekkel rendelkeznek. Több jelölt közül választhatnak, ami sokszínűséget és különböző politikai nézeteket kínál.

Jelölti versengés: Az előválasztás erősítheti a politikai versenyt és a jelölti versengést. Az egymással versengő jelöltek többféle megoldást és javaslatot hozhatnak, ami általában javíthatja a választási folyamatot.

Nyitottság és átláthatóság: Az előválasztások általában nagyobb nyitottságot és átláthatóságot eredményeznek a politikai folyamatokban. Ez az átláthatóság hozzájárulhat a választók bizalmának erősítéséhez a politikai rendszer iránt.

Politikai újítások: Az előválasztások lehetőséget teremtenek új politikai irányzatok és javaslatok felvetésére. Új személyek és új gondolatok jelenhetnek meg a politikai színtéren, ami friss perspektívát hozhat a politikai döntéshozatalban.

– fejtette ki, majd hozzátette, a változás útja hosszú lehet, de az előválasztás hozzájárulhat a gyökeres változásokhoz.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?