Belföld

Három ember élete 442 ezer forintot ért az Orbán-kormánynak az iváncsai akkumulátorgyárban

A DK szigorítana a munkaügyi ellenőrzéseken az iváncsai akkugyár építése során történt halálos balesetek miatt – tájékoztatta a Közbeszédet Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere.

Szabó Zsolt tájékoztatása szerint a Fejér megyei kormányhivatal adatai szerint három halálos baleset történt az iváncsai akkumulátorgyár építése során az utóbbi másfél évben, ám mindössze 442 ezer forint munkavédelmi bírságot fizetett a dél-koreai cég az egyik munkás halála miatt Orbán Viktor kormányhivatalának.

A Demokratikus Koalíció ezen esetek miatt törvényjavaslatot nyújt be a munkaügyi ellenőrzések szigorítására. A DK szerint már az akkumulátorgyárak építése során sem számít az emberélet az Orbán-kormány által pénzelt nagyvállalatok számára.

A DK-s politikus hangsúlyozta, az újabb halálesetek megelőzése érdekében azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár-építést Magyarországon és a lehető legmagasabb munkavédelmi bírsággal kell sújtani a munkások halálában vétkes akkumulátorcégeket.

Szabó Zsolt kiemelte, hogy már többször bebizonyosodott, hogy az akkumulátorgyártás veszélyezteti a munkásokat és a környező települések lakóit is, de az Orbán-kormányt csak az ázsiai nagyvállalatok profitja érdekli.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?