Pletykafészek

Így lehet megtisztítani a csapvizet – Kiderült a nagy trükk

Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyagszennyeződést – írja a Science Alert.

A kutatók egy egyszerű és hatékony módszert alkalmaznak a mikroműanyagok vízből való eltávolítására. A Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem munkatársai által végzett kísérletek során nano- és mikroműanyagokat adtak hozzá a csapvízhez, majd ezt a vizet felforralták és szűrték.

Az eredmények szerint a forralás és szűrés kombinációja akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat, bár ez függ a víz minőségétől. A kemény vízből, amely ásványi anyagokban gazdagabb, magasabb arányban sikerült eltávolítani a mikroműanyagokat.

Ez annak köszönhető, hogy a melegítés során kalcium-karbonát képződik, ami bevonja a műanyag részecskéket, és ezeket aztán egyszerűen ki lehet szűrni. Lágy víz esetén is jelentős mértékben, körülbelül 25%-ban sikerült csökkenteni a mikroműanyagok koncentrációját.

A kutatók további nanoplasztik-részecskéket is hozzáadtak a vizsgált mintákhoz, amelyek számát szintén jelentősen csökkenteni tudták ezzel az eljárással. Ez arra utal, hogy a forralt víz ivása hosszú távon segíthet csökkenteni az emberek mikroműanyaggal szembeni kitettségét.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák ennek az egyszerű stratégiának a fontosságát az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatok csökkentése érdekében.

Bár még nem teljesen tisztázott, milyen hatással vannak ezek a részecskék az emberi szervezetre, korábbi kutatások összefüggést találtak bizonyos egészségügyi problémák és a mikroműanyagok között.

A csoport most arra összpontosítana, hogy tovább vizsgálja ezen módszer alkalmazhatóságát és hatásait az emberi egészségre nézve. Reményeik szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a forralt víz fogyasztása globálisan elterjedtebb gyakorlattá váljon. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények