Belpol

Hoppá! Ungár Péter a közmédiában osztotta ki az ellenzéket és korábbi párttársait

Le kell vonni a negyedik kétharmad tanulságait, és véget kell vetni annak a hisztérikus, radikális és gondolattalan ellenzéki politikának ami a 2022-es összefogást jellemezte – hangsúlyozta az LMP társelnöke a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában.

A hirado.hu beszámolója szerint Ungár Pétert arról kérdezte Lánczi Tamás, hogyan készül az ellenzék a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokra.

Ungár Péter kiemelte, hogy le kell vonni a negyedik kétharmad tanulságait.

Leszögezte, hogy a 2022-es ellenzéki összefogással szemben az LMP képes ügyek mentén politizálni.

“Annak a hisztérikus, radikális és gondolattalan ellenzéki politikának véget kell vetni, ami a 2022-es összefogást jellemezte” – magyarázta az LMP társelnöke, aki Lánczi Tamás kérdéseire reagálva elismerte, hogy annak ellenére, hogy ő a párt listavezetője az EP-választásokon, Schmuck Erzsébet fog kimenni Brüsszelbe, amennyiben átlépik az ötszázalékos küszöböt, és tudnak majd képviselőt juttatni az EP-be.

Lánczi Tamás a közvélemény-kutatásokra hivatkozva utalt rá, hogy nem biztos, hogy el tudja érni az LMP a választásokon az 5 százalékot.

“Sokan tekintenek úgy a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásra – ami egyben lesz megtartva -, hogy ez egyfajta főpróbája vagy előválasztása a 2026-os országgyűlési választásnak. Aki itt elbukik, rosszul szerepel, az oda sem állhat majd 2026-ban a rajtvonalhoz” – hangsúlyozta a műsor házigazdája.

“Nagyon szomorú lennék, én is személyesen, ha nem tudnánk az EP-be képviselőt küldeni, de nem vagyunk rápörögve az 5 százalékra” – reagált Ungár, aki azt is kifejtette, hogy nem akarnak együtt indulni a Párbeszéddel, mert az LMP magát higgadt ellenzéki pártként aposztrofálja, ám megítélése szerint a Párbeszéd a radikális, hisztérikus ellenzéki pártok közé tartozik.

Karácsony Gergellyel kapcsolatban Lánczi Tamás rámutatott, hogy folyamatosan zöldnyilatkozatokat tesz, miközben nem látható, hogy mivel lett zöldebb a főváros az elmúlt négy évben, több forgalmi dugót és pöfékelő, veszteglő autót azonban látni.

Ungár Péter erre a kettős beszédre a kanadai miniszterelnök “képmutató zöldpolitikáját” hozta fel példaként, ugyanis Justin Trudeau, amikor bejelentette a klímavészhelyzetet a parlamentben, másnap már egy új gázvezeték megépítését engedélyezte.

Ungár Karácsonnyal kapcsolatban kifejtette, hogy megítélése szerint volt, amit jól és volt, amit rosszul csinált, ám jelenleg az ellenzéki oldalon nem látnak más alkalmas főpolgármester-jelöltet, de még az is elképzelhető, hogy az LMP saját jelölttel vág neki a főpolgármester-választásnak.

“Amikor ilyen szintű képmutatásba torkollik a zöldpolitika, azt én is nagyon kritizálom” – mondta Ungár Péter, aki szerint Karácsony közlekedéspolitikájában azonban voltak zöldelemek.

Lánczi Tamás ezzel nem értett egyet és leszögezte, hogy meglátása szerint semmivel sem lett zöldebb Budapest.

“Azon túl, hogy intenzíven használták a sárga festéket az aszfalton, amivel bicikliutakat festettek föl, én nem nagyon látom, hogy hol történt itt zöldítés” – szögezte le a házigazda.

“Hol történt itt bármilyen zöldítés?” – feszegette Lánczi Tamás tovább a kérdést, amelyre vendége úgy válaszolt, hogy nem az ő tiszte Karácsony intézkedéseit megvédeni.

Parázs vita bontakozott ki az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióiról, és egyebek mellett beszéltek a műsorban a ferencvárosi padról is, ami hol a Fradi-szurkolók, hol az LMBTQ-aktivisták kedvenc színeiben tündökölt – írta a hirado.hu.

Kép: MTI/Illyés Tibor

Vélemény, hozzászólás?