Belföld

Semjén szerint nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék az államnak

„Aggódva figyelem, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak” – írta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a DK-s Arató Gergely írásbeli kérdésére válaszában. Arató azt kérdezte, hogy a kormány miért nem fizeti ki a MET-nek szerinte jogszerűen járó támogatásokat.

Semjén válaszában részletesen leírta, hogy a MET mennyi támogatásban részesült az elmúlt években (2010 és 2023 között közel 26,5 milliárd forintban), és hogy szerinte nem igaz, hogy további pénzzel tartoznának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig válasza szerint azért inkasszózta a MET állami támogatásait, mert az egyház nem fizeti be a tartozását az államnak. A helyzet megoldására azt javasolja, hogy „a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat.”

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség számos szegény, hajléktalan és elesett embert támogató intézményt tart fenn, azonban a NAV inkasszója miatt most már nem tudnak fizetést adni a dolgozóiknak.

(via Telex)

Kép: MTI/Veres Nándor

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük