Belföld

Hibás lélegeztetőgépeket küldtek Orbánék Ukrajnának?

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Facebookon közzétett videójában mutatja be, hogy a magyar kormány kétes minőségű, VG70 típusú lélegeztetőgépeket készül adományozni a háború sújtotta Ukrajnának.

„100 lélegeztetőgépet küld a magyar kormány Ukrajnának. Ebből 24 darab VG70-es típusú, amikről azt kell tudni, hogy sok van belőlük a magyar kórházakban és nem kevés gond van velük” – írja bejegyzésében Tompos.

Az említett modell esetleges műszaki hibáiról Tompos Márton a kínai gyártónál, az Aeonmednél próbált érdeklődni, de kérdéseire nem érkezett válasz. Ugyanakkor a gyártó tavaly több „sürgős biztonsági figyelmeztetést” adott ki a termékével kapcsolatban.

Tompos a külügy kétes lélegeztetőgép üzletei miatt pert nyert Szijjártóék ellen, akikre aztán végrehajtókat is küldtek.

Bejegyzése végén a Momentum politikusa kiemeli: „A lélegeztetőgép-biznisz az évezred egyik legsúlyosabb korrupciós ügye. Ezen az sem változtat, hogy a fölöslegesen felhalmozott, használhatatlan készletet szétszórják a világban más országoknak. Az meg aztán végképp védhetetlen és embertelen, hogy egy háborúban álló szomszédunknak küldenek olyan eszközöket, amikről itthoni tapasztalat alapján is lehet tudni, hogy nem jók.”

Címlapkép: imefy, illusztráció

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?