Belföld

Szorul a hurok Pintér Sándor körül: azonnali meghallgatását kezdeményezi a DK

Alig fél év alatt már óriási károkat okozott a védőnői ellátásban az Orbán-kormány, amely július 1-én elvette az ágazatot az önkormányzatoktól, a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint ötezer körzetből 650-ben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást, 277 területi és 50 iskolai védőnői állás pedig betöltetlen – tájékoztatta a Közbeszédet Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

Varga ismertette, hogy a kisgyermekek és édesanyák egészségét fenyegető krízishelyzet miatt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnökeként kezdeményezem Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli bizottsági meghallgatását.

A Demokratikus Koalíció szerint a védőnői szolgálat gyors leépülése bizonyítja, hogy minden közszolgáltatás tönkre megy, amelyet az Orbán-kormány elvesz az önkormányzatoktól. A DK-s politikus közlése szerint ezért épültek le az állami iskolák és kórházak, és ezért tiltakoznak most az önkormányzatok a szakrendelőik államosítása ellen.

Nyilatkozatában a bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után.

Mint azt elmondta, vissza fogják adni az önkormányzatoknak a védőnői ellátást, amelyek ezt vállalják, tisztességes fizetést fognak adni a védőnőknek és az egészségügyi dolgozóknak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?