Gazdaság

Gigászi nyereség és fiókbezárások, ilyen évet zártak a bankok

Rekorderedménnyel, 1451 milliárd forintos profittal zárta 2023-at a magyar bankszektor. A hitelezés csak szerény mértékben bővült, a betétállomány pedig csökkent. A fiókbezárások is folytatódtak, mégis jók lettek a számok – derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből, melyről Tóth Levente, a portál kommunikációs vezetője tájékoztatta a Közbeszédet.

Kamatstop, különadók, visszaeső hitelpiac – ezek alapján 2023 igazán szomorú év lehetett a bankok számára, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint viszont így is szépen nőtt a hitelintézetek nyeresége. A nem konszolidált adatok alapján 1451 milliárd forintnyi nettó eredményt értek el a magyarországi bankok, ami a háromszorosa a 2022-esnek. A konszolidált eredmény 1929 milliárd forint lett, ez is a 2,3-szerese az egy évvel korábbinak, ebben a számban viszont a leányvállalatok profitja is benne van, köztük az OTP Bank külföldi érdekeltségeié, így nem ad olyan pontos képet a magyar bankok helyzetéről, mint a nem konszolidált adat.

A nyereség egyik forrása a növekvő kamat- és jutalékeredmény volt, de nagymértékben hozzájárult az is, hogy 2023-ban jelentősen kisebb értékvesztést könyveltek el, és kisebb céltartalékos képeztek a bankok, mint a megelőző esztendőben. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának évében 461 milliárd forintos mínusz állt ezen a soron, 2023-ban mindössze 23 milliárd volt ez a nyereséget csökkentő tétel.

A vállalatok úsznak a pénzben

A hitelintézetek mérlegfőösszege alig 3 százalékkal nőtt tavaly 74 142 milliárd forintra, a növekedés, bőven elmaradt az inflációtól. A hitelállomány 5,2 százalékkal bővült, ezen belül a vállalati hiteleké 4,1 százalékkal 12 096 milliárd forintra, a belföldi háztartások hitelállománya pedig 5,9 százalékkal 9 973 milliárdra.

A teljes betétállomány csaknem 4 százalékkal csökkent tavaly, az év végén 42 133 milliárd forint volt. Ebből a belföldi vállalati betétek csaknem 16 ezer milliárd forintot tettek ki, míg a belföldi háztartások 12 154 milliárd forintot tartottak a számláikon.

A vállalati betétállomány több mint 5 százalékkal nőtt tavaly, és csaknem 3900 milliárd forinttal haladta meg az év végén a vállalati hitelállományt. Ez érdekes jelenség, a legtöbb országban ugyanis a vállalkozások hitelállománya lényegesen nagyobb a betétállományaiknál. Magyarországon viszont 2023-ban extra magas kamatot is kaphattak a cégek a bankbetétjeikre, ezért tartották vélhetően a bankokban a pénzt – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

Folytatódtak a fiókbezárások

A háztartások betétállománya az év folyamán csaknem 6 százalékkal csökkent. A harmadik negyedév végén volt a legalacsonyabb, akkor 11 801 milliárd forint volt a volumen, ami több mint kétéves mélypont. Ez nem meglepő, hiszen vonzó betéti ajánlata csak kevés banknak van. Az utolsó negyedévben megugrott a lakosság betétállománya, de januárban már ismét visszaesést mért az MNB.

A banki dolgozók létszáma csökkent, az utolsó negyedévben pontosan 39 209 fő volt az átlagos statisztikai létszám, ez csaknem 550 fős leépítést jelent a szektorban. Emellett a fiókbezárások is folytatódtak, 16 egység szűnt meg szeptember és december vége között, ezzel 1429 fiók maradt az országban. 2023-ban összesen 81 bankfiókot zártak be, ennek fő oka a digitális ügyintézés egyre szélesebb körű elterjedése lehetett.

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük